Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulátoron készülhetnek a harcra az iráni pilóták

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 13. 9:12

Szimulátor segíti a jövőben az iráni F-4-es vadászpilóták munkáját, hiszen a mérnökök a napokban fejezték be a saját fejlesztésű szimulátor munkálatait.

Irán még az 1970-es években vásárolt 225 darab F-4 Phantom típusú vadászgépet, amelyek közül még több tucatnyi van üzemben. A pótalkatrészekhez főként csempészés útján jutnak hozzá, és van olyan alkatrész is, amit Iránban gyártanak.

Összesen 5195 darabot gyártottak le az F-4-esből, melyek csökkenő számban teljesítenek már csakszolgálatot. Ez egy 1950-es évekből való konstrukció, ami akkoriban igen korszerűnek számított. A kétüléses repülőgép még mindig megbízható típusnak számít, 8 tonnányi bomba és rakéta elszállításra képes. A pótalkatrészek hiánya miatt, az irániak inkább szüneteltetnék az F-4-esek repülését, továbbá az üzemanyagot is importálniuk kell, ami további problémákat jelent. Ezen okok miatt vált szükségszerűvé a szimulátorok alkalmazása.

Az F-4-es szimulátor fejlesztési és kivitelezési munkálatai megközelítőleg egymillió dollárba kerültek, de pontos részletek nem láttak napvilágot. A szimulált pilótafülke mellett, nagyképernyős kijelző is hozzájárul a pilóták virtuális repüléséhez. A gyakorlásra pedig fokozottan szükség lehet, hiszen feszült a viszony Izraellel és az USA-val is.