Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha bekövetkezik a katasztrófa….

Szöveg: Princz Zsolt |  2008. augusztus 27. 8:12

Ötnapos, többnemzetiségű légi kutató-mentő gyakorlat kezdődött az MH Pápa Bázisrepülőtéren augusztus 24-én. A gyakorlat fő feladata a bajbajutott légijármű személyzet valamint utasaik felkutatása, mentése, légi egészségügyi kiürítés, harci kutatás-mentés részfeladatainak gyakorlása, Mentés Koordinációs Központ megalakítása, együttműködés a kutatás-mentésben érintett társszervekkel.

A gyakorlaton résztvevői Törökország, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország, megfigyelőként részt vesz Ausztria és Horvátország. Együttműködnek az Országos Rendőr Főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Légimentő Kht. és a katasztrófavédelem kijelölt erői.

1595879461
A gyakorlat célja a légi balesetek, katasztrófák esetén felmerülő szervezési feladatok szakszerű végrehajtása érdekében az egész országra kiterjedő légi kutató-mentő rendszer katonai elemének gyakoroltatása a Mentés Koordinációs Központ (Rescue Coordination Center – RCC) megalakításával és működtetésével, valamint tényleges gyakorlati repülőtevékenység végrehajtásával a szükséges információs rendszer működőképességének felmérése céljából.

További feladat gyakoroltatni a légi kutató-mentő készenléti-szolgálat tervező, szervező, irányító és végrehajtó állományát a meghatározott feladatok végrehajtásában, együttműködve a más országok légi kutató-mentő valamint a kijelölt polgári mentő (légi és földi), helyszínbiztosító, és műszaki mentő egységeivel.

Résztvevő főbb repülő eszközök:

Magyar részről:

Mi-8/17 és Mi-24 típusú helikopterek, valamint L-39 ALBATROS és AN-26 típusú repülőgépek

Törökország:

COUGAR típusú helikopter és CASA típusú szállító repülőgép

Szlovénia:

COUGAR típusú helikopter
Szlovákia: Mi-17 típusú helikopter

 
1595879462
 
1595879462