Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háború, régészet és kulturális örökségvédelem

Szöveg: dr. Polgár Balázs | Fotó: Szikits Péter |  2022. május 22. 8:36

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) ötödik alkalommal rendezte meg a „Háború, régészet és kulturális örökségvédelem” című tudományos ülést május elején.

01

A konferencia résztvevőit dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka köszöntötte. Kiemelte: az intézmény a konfliktusrégészet valamennyi főbb ágát lefedi napjainkban, így egyaránt folytat csata- és hadszíntérkutatást, hadisírkutatást, roncskutatást, illetve épületkutatást. Elmondta: a HM HIM-nek két olyan szervezeti egysége van, amely régészeti, illetve régészeti vonatkozású tevékenységet folytat: a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság, valamint a Hadtörténeti Múzeum. Hangsúlyozta azt is, hogy a hadtörténeti régészeti kutatások alapvető jelentőségű szakmai háttérbázisát a levéltár, az irattár, a könyvtár és a térképtár intézményi együttese adja napjainkban.

04

A konferencia vendégei három blokkba rendezve, kilenc előadást hallgathattak meg. A konferencia-előadások sorát Tarbay János Gábor, Maróti Boglárka, Kis Zoltán, Káli György és Soós Bence (Magyar Nemzeti Múzeum, Energiatudományi Kutatóközpont) közös referátuma nyitotta meg, amelyben az előadók egy, a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében őrzött késő bronzkori fegyverkészlet archeometriai újra értelmezését mutatták be.

Mráv Zsolt (Magyar Nemzeti Múzeum) a római kori Pannonia provincia konfliktusrégészetét összegezte, majd Bodó Balázs (Dornyay Béla Múzeum) a zagyvafői vár melletti zagyvarónai templom huszita erődítésével kapcsolatos újabb régészeti megfigyeléseket ismertette. Tóth János Attila (Árpád Múzeum) a Becsei-szigethez, illetve annak közvetlen térségéhez kötődő fémkereső műszeres terepbejárások, illetve víz alatti lelőhely-felderítések eredményeit, később Németh Balázs (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) a császári-királyi vadászság 1848–1849-ben használt huzagolt lőfegyvereit mutatta be. Polgár Balázs (HM HIM) az első világháborús csóti hadifogolytáborhoz kapcsolódó új kutatási eredményeket adatolta. Magó Károly zászlós (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) a Magyar Roncskutató Egyesület (MRE) 15 éves roncskutató és hagyományőrző tevékenységét összegezte. Majd Soós Péter őrnagy és Kulcsár Viktor (HM HIM) közös előadásában a második világháborús Attila-vonal több intézményen átívelő kutatási programjáról, valamint a 2021–2022. évi terepkutatás (Mogyoród, Fót) eredményeiről számolt be.

A konferencia utolsó referátumát Kulcsár Viktor tartotta a második világháborús győri hídfőharcok 2020/2022. évi régészeti kutatásairól.

06

A konfliktusrégészet vagy hadtörténeti régészet hazánkban a történeti régészetnek egy gyorsan fejlődő, jelentős érdeklődéssel kísért ága. Ennek megfelelően a Hadtörténeti Múzeum fontos vállalása a magyarországi hadtörténeti régészeti kutatások számára való tudományos fórum biztosítása.