Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnök miatt börtönbüntetésre ítéltek tizennégy szerbet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 27. 17:20

Négytől húsz évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre ítélt a szerb igazságszolgáltatás június 26-án, kedden tizennégy volt szerb katonát, félkatonai szervezetek tagjait, mert a horvát függetlenségi háború (1991-1995) idején megöltek 70 horvát civilt.

A vádirat szerint a tizennégy férfi 1991 októberében 48 civilt ölt meg a kelet-horvátországi Lovas faluban, házaikban vagy rögtönzött börtönökben. További huszonkét ember halálát az okozta, hogy három csoportban aknamezőre hajtották őket.

A háborús bűnök ügyében ítélkező szerb bírói testület elnöke, Olivera Andjelkovic az ítélethirdetéskor kijelentette: a bíróság minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a vádlottak bűnösek a horvát civil lakosság ellen elkövetett többrendbeli emberölésben, bántalmazásban és kínzásban.

A bíró szerint a vádlottak horvát nemzetiségű civilek elleni támadásokra adtak utasítást, és végre is hajtottak ilyen támadásokat.

A per 2008-ban kezdődött a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi törvényszéken.

Az elítéltek 30 napon belül fellebbezhetnek az ítélet ellen.

Horvátország függetlenségének 1991-ben történt kikiáltása után háború tört ki Zágráb és a Belgrád által támogatott horvátországi szakadár szerbek között. A harcokban mintegy 20 ezer ember halt meg.