Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnöket követtek el horvát rendőrök?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 19. 14:44

Egy horvát ügyészség vádat emelt három volt rendőr ellen azzal a megalapozott gyanúval, hogy 1995-ben háborús bűncselekményeket követtek el szerb lakosok ellen Knin városa közelében.

A legfőbb ügyészség Zágráb megyei hivatalának csütörtök esti közleménye szerint Frane Drlje, Bozidar Krajina és Igor Beneti egy terrorelhárító rendőri egység tagjai voltak, amikor a horvát hadsereg a Vihar nevű hadművelet keretében 1995 augusztusában letörte az ország középső és déli részén élő szerbek lázadását.

A hadművelet után a szóban forgó rendőröknek az volt a feladatuk, hogy Knin környékén felkutassák a megmaradt ellenállókat. Grubori faluban augusztus 25-én lelőttek hat szerb polgári lakost, és felgyújtottak több lakóházat – olvasható az ügyészségi közleményben.

A vádirat szerint Drlje a Gruboriban végrehajtott rajtaütés utáni napon Ramljani faluban is felgyújtott több házat, valamint Drlje vezetése alatt a rendőri egység más tagjai is részt vettek a szerbek elleni atrocitásokban. Bár a vád képviselője kérte a vádlottak őrizetének meghosszabbítását, az illetékes bíróság a per kezdetéig elrendelte szabadlábra helyezésüket.