Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden ember számít

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. december 19. 12:41

Az afganisztáni helyzet rendezésében nagy szerepe van a nemzeti megbékélés folyamatának. Ennek elősegítése érdekében – a nemzetközi közösség támogatásával – két új program is megkezdődött az idei esztendőben.

Az APRP (Afghan Peace and Reitegration Programme) lényege, hogy az önmagukat a kormányzati erőknek feladó és meghatározott feltételeket vállaló ellenállók visszatérjenek a normál civil életbe.
Az afgán irányítású programot természetesen, több nemzetközi szervezet is támogatja. Ebben a résztvevőknek több feltételt is teljesíteniük kell az amnesztia érdekében. A fegyverletétel után nyilvántartásba veszik őket, ahol nem csak adategyeztetésről van szó, hanem biometrizálásról is. Ujjlenyomatokat és retinaképet készítenek róluk. Nyilatkozatban kell kötelezniük magukat, hogy a jövőben nem fordulnak a kormányzat ellen, és el kell fogadniuk azt, hogy figyelik a tevékenységüket. Aki a tanfolyamokat befejezte, az visszakerül a civil életbe és munkájával hozzájárulhat a gazdaság fejlődéséhez.

1595911559
A számukra biztosított oktatásokon – az írás-olvasáson, a hittanon és a nyelvoktatáson – kívül, különféle szakmákat is tanulhatnak, megélhetést biztosítva ezzel a családtagjaik számára. A tanfolyamokon résztvevő volt ellenállók napi három amerikai dollárt kapnak étkezésre, ami ugyan nem sok, de egy személy napi ellátásához elegendő. Ezzel is ösztönözni akarják az ellenállókat arra, hogy minél hamarabb munka után nézzenek.

A program résztvevőiről tartományi szinten egy huszonegy fős súra (bizottság) dönt. Mivel a fegyverletétel és átállás nem veszélytelen, ezért akinél szükség van rá, ott biztosítják az átköltözést is egy másik településre. Sokan már eddig is aktív szerepet vállaltak a lakóhelyük megvédésében.

1595911559
Jelenleg több mint száz fő védi a szeptemberi választásokon a – heves harcokról elhíresült – sahabudini területet, együttműködve a jelenlévő ISAF erőkkel. Ez azonban csupán egy ideiglenes állapot, mert a jövőben az ANP (Afgán Nemzeti Rendőrség) által felügyelt ALP (Afgán Helyi Rendőrség)- programnak kellene biztosítania azokat a fegyveres rendfenntartókat, akik a vidéki lakosság biztonságát szavatolhatnák. Ezek a helyi rendőrök egyenruhát, fegyvert, lőszert, gépjárművet, híradó berendezéseket és természetesen, havi fizetést is kapnának. Ennek a programnak a feltételei még szigorúbbak.
A tervek szerint a rövidített rendőri kiképzés után a falvakba telepített ALP-erők biztosítanák a rendet. A program beindításához szükséges pénzforrásokkal a kormányzat még nem rendelkezik. Addig, ameddig az anyagi fedezetet nem tudják ehhez biztosítani, a CERP ( Commander’s Emergency Response Programme )-erőforrásból működik a program.

1595911559
A biztos megélhetés reményében nagyon sokan várják azt, hogy csatlakozhassanak az ALP-programhoz. Természetesen, nem mindenki lehet majd az ALP tagja, már csak a szigorú feltételek miatt sem. Az egyik legfontosabb a büntetlen előélet. A szükséges ellenőrzéseket az NDS (National Directorate of Security – Nemzeti Biztonsági Igazgatóság) végzi el. Ebbe bevonják a tartományi kormányzót és a helyi választott testületeket, a súrákat is. Az utóbbinak kell összeállítani a jelöltek névsorát, amely alapján a bevizsgálásokat és a döntéseket meghozzák a nevezett szervezetek és személyek.

A siker érdekében a két programnak egyidőben kell haladnia, hogy azok az személyek, akik nem kerülhetnek be az ALP-programba, azok is megtalálják az utat a civil megélhetéshez. Sajnos, a biztonsági helyzet kihatással van mindenre, így az infrastruktúrális fejlesztésekre is. A munkahelyteremtő kapacitás véges. A fejlődés azonban elkezdődött. Minden egyes ember, aki a harc helyett a letelepedést választja, erősíti az afgán nemzetet, és csökkenti az ellenállók erejét.