Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: az év 365 napján szolgálatban állnak a tűzszerészek

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: archív |  2023. december 19. 15:07

Az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű többnemzeti országos hadgyakorlaton, csaknem hatezer magyar és külföldi katona, valamint több mint hétszáz technikai eszköz vett részt. A hazánk védelmi képességeit, ezen belül a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás közötti együttműködést tesztelő gyakorlat értékelése mellett betekintést nyerhetünk az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kihívásokkal teli mindennapjaiba, valamint belehallgathatunk az MH Székesfehérvár Helyőrségzenekar adventi dallamaiba is.

4

Öt vármegye, negyven helyszín, negyvenkét incidens, hatezer fő és hétszáz harceszköz – mindez földön vízen és levegőben kilenc napon keresztül – a számok nyelvén így összegezhetnénk a hazánk védelmi rendszerét érintő, a magyar haderő reagáló erejét tesztelő Adaptive Hussars 2023-at. Az átfogó gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van ugyan, azonban az már világosan látható, hogy sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, integrálni a hazánk területén települt NATO erőket, ellenőrizni a végrehajtó állomány kiképzettségét és összekovácsoltságát, valamint felgyorsítani az információk feldolgozását. A mozzanatot elrendelő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1 csatorna katonai magazinműsorában kijelentette: harminc éve nem volt példa ekkora méretű összehaderőnemi gyakorlatra, amely egyszerre mozdította meg a Magyar Honvédség képességeit – köztük az olyan korszerű harceszközöket, mint például a kecskeméti repülőbázis JAS-39 Gripen vadászbombázói, a tatai dandár Leopard 2 A4HU harckocsijai, valamint a haderő tüzérségének újjáépítésében mérföldkőnek számító PZH 2000-es önjáró lövegek.

1

A korábbi évekhez hasonlóan a magyar katonák idén is önkéntesen csatlakoztak az ország egyik legnagyobb karitatív akciójához, a MikulásGyár-hoz, hogy a Magyar Vöröskereszt által szervezett jótékonysági akció keretében segítsék a szegénységben élő családokat. Az adventi időszak így az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonáinak egy másfajta „kihívást” is tartogatott, akik december 6-án örömmel vettek részt a rászorulóknak szánt adományok szortírozásában és csomagolásában, emellett – immár sokadik alkalommal - útnak indították adományaikat a gödi Boldogságcseppek Alapítványhoz is. A 2014-ben alakult karitatív szervezet telephelyén, - amely már országos hatáskörrel rendelkezik - nagy szeretettel fogadták a katonákat és hálás szívvel mondtak köszönetet az alakulat minden tagjának.

2

A csapatjáték, a szolgálat és a felelősségvállalás azonban nemcsak a karitatív munkában, hanem az ezred mindennapjaiban is nélkülözhetetlen – tudhattuk meg a magazinműsor harmadik blokkjából, ahol Lengyel László ezredes, a katonai szervezet parancsnoka emlékeztetett: az alakulat az év minden egyes napján éles műveletet hajt végre, melynek során a tűzszerész járőrök találkoznak a civil társadalom tagjaival. A parancsnok a katonai szervezeteket egy jól működő emberi testhez hasonlítva hangsúlyozta azt is, a működőképesség fenntartásához a szervezet minden egyes tagjának csapatmunkája és együttműködése szükséges.

3

A műsor utolsó blokkjában pedig irány a „királyok városa”, ahol éppen ünnepi adventi előadására készül az MH Székesfehérvári Helyőrségzenekar. A riportműsorból kiderül, hogy a katonazenészek életében a szolgálatot és a zenét lehetetlen különválasztani, hiszen bár elsősorban művészetükkel járulnak hozzá hazánk védelméhez, ugyanúgy részt vesznek a katonai kötelmekkel kapcsolatos feladatokban is, ugyanakkor összekötő kapocsként kell, hogy szolgáljanak a hadsereg és a civil társadalom között. Évszázadokon átívelően a zene nyelvén fogalmazták meg a hazaszeretet érzését, elkísérték bajtársaikat a seregbe lépéstől egészen halálukig, ha kellett harcba szólítottak, lelkesítettek, napjainkban pedig a katonai tiszteletadások, állami ünnepségek, térzenék mellett – ha szükséges – az árvízi védekezésnél, a covid járvány alatt a kórházakban, valamint határvédelemben is helyt állnak.

Címkékmagazin
Kapcsolódó cikkek