Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: fókuszban a nemzetközi gyakorlatok

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: archív felvételek |  2024. június 4. 16:32

Swift Response, Vigorous Warrior. Kettő azon NATO gyakorlatok közül, amelyeken katonáink májusban részt vettek. A békefenntartó missziókban pedig, mint például a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet, állandó a magyar szerepvállalás. Nemzetközi partnereiktől a Magyar Honvédség egységei ismét kitűnő értékelést kaptak – derült ki az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” június 4-ei adásából.

202405_Swift_Response_gyakorlatra_indulás_Pápa

A Steadfast Defender 2024 NATO hadgyakorlat több országban is zajlott. Évtizedek óta nem volt példa ilyen nagyságrendű kiképzési esemény megtartására az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keretein belül. A művelet több részgyakorlatból állt, egyik fontos elemét a Swift Response gyakorlat képezte, amelynek során Románia légterében csaknem ezer német, holland, francia és spanyol katona hajtott végre ejtőernyős ugrást. A részterületet Remy van Strien ezredes irányította, bázisául pedig a pápai katonai repülőtér szolgált. A holland parancsnok szerint a magyar katonák kiválóan és nagyszerűen teljesítették a rájuk bízott feladatokat.

Turzó Lajos alezredes, parancsnokhelyettes elmondta, hogy az MH 47. Bázisrepülőtér sikerének titka az egymás iránti bizalomra épülő közös feladatvégrehajtás. Az állomány proaktívan, lelkesen és professzionális szakmai színvonalon támogatta, „hogy a NATO a kitűzött célt ránk támaszkodva elérje Romániában.”

20240507_Vigorous Warrior_gyakorlat_Bakonykuti_PÁ

Bakonykútiban harminchárom résztvevő és két megfigyelő nemzet részvételével zajlott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének legnagyobb katona-egészségügyi gyakorlata, a Vigorous Warrior 2024, amelyet a NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központ szervezett. A budapesti székhelyű központ igazgatója, dr. Fazekas László orvos-ezredes arról számolt be, hogy mintegy 1500 egészségügyi szakember települt Bakonykútiban a többnemzeti egészségügyi ellátást gyakorolni.

Egy-egy ilyen összetett nemzetközi feladat jelentősége abban rejlik, hogy azok a szakemberek, akik egyébként videókonferenciákon sokszor találkoznak, itt „eljátsszák” a lehetséges helyzeteket, csapattá kovácsolódnak, esténként pedig lehetőségük nyílik személyesen is jobban megismerniük egymást. Bár a gyakorlaton szituációs játékok zajlanak, mindezeket valójában profi, háborúkat megjárt egészségügyi katonák végzik.

20240505_Vigorous Warrior_gyakorlat_Bakonykuti

A közös NATO felkészülések fontosságát talán ez a gyakorlat mutatja meg leginkább: katasztrófahelyzetben életet mentenek, a különböző nemzetek egészségügyisei másodpercek alatt megértik egymást, ugyanazt az eljárásrendet alkalmazzák.

A szimulált „krízishelyzetek” közül volt, amelyekben a mentést nehezítő körülmények is akadályozták. Egy-egy ilyen vészhelyzetben azonban nemcsak a katonáknak kell összehangoltan cselekedniük, hanem mentőknek és katasztrófavédőknek is. A Vigorous Warrior a civil-katonai együttműködés tökéletesítését is lehetővé tette, miután nem hadiesemény következtében bekövetkező (például épületösszeomlás) szcenárió közös megoldása is a feladatok között szerepelt.

A sérülteket játszó személyeket komolyan felkészítik a szerepükre, pontosan ismerik a háttértörténetüket, a sérüléseiket, életjeleiket. Az ő szerepük, hogy a szakemberek ne egy babán, hanem hús-vér, érző emberen gyakorolhassanak bizonyos fogásokat, de a gyakorlaton ott vannak az úgynevezett „case manager”-ek is, akik az „alájátszó személyeket” kísérik, és a beavatkozókat ellátják a róluk szóló információkkal.

202405_Brave_Warrior_híradó_KL

Ahogy bármelyik haderő számára, úgy az idén magyar parancsnok, dr. Sticz László vezérőrnagy irányította bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletben is kulcsfontosságú a katonai híradás, hiszen éles helyzetben a lényeges információnak minden körülmények között el kell jutnia a megfelelő helyre.

A katonai kommunikáció – különösen a hegyekben – nem földi átjátszó egységekkel történik, mint egy mobiltelefonnál, hanem műhold segítségével, ami a földi kapcsolatok megszűnése esetén is működik. Ehhez a híradósoknak egy antennára és takarásmentes környezetre van szükségük. Az EUFOR többnemzeti zászlóaljának magyar manőverszázadában szolgáló Kálmán Péter szakaszvezető elmondta, a híradó katonák ugyan a háttérben dolgoznak, de azt szokták mondani: a híradó a Magyar Honvédség idegrendszere, amit csak akkor vesznek észre, ha nincs kapcsolat.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor június 4-ei adása itt érhető el.