Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: honvédelem tartalékosokkal

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Pintér Ákos, Rácz Tünde és Füzes Judith archív felvétele |  2024. június 17. 16:47

A tartalékos toborzókampány kezdetével egyidőben az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor teljes egészében a tartalékos katonáknak szenteli aktuális adását. A hazánk védelmében egyre fontosabb szerephez jutó területvédelmi rendszerrel kapcsolatban – a június 18-án, 11:33-kor látható – műsorban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondja, hogy hazánk hivatásos és tartalékos katonákkal együtt, önkéntes alapon kívánja ellátni a honvédelem feladatait.

20230721_Moonstar_FJ

A tartalékos katonák különböző háttérrel, tudással és foglalkozással érkeznek a Magyar Honvédséghez, ami rendkívül hasznos, hisz a hadsereg tevékenysége az élet szinte minden területét lefedi. Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái között találunk ügyvédet, gyógytornászt és hegedűtanárt is. Mindannyian munka mellett vesznek részt a kiképzésen, a gyalogsági fegyveres felkészítésük során többek között precíziós lövészeten. Egy optikával felszerelt hosszúcsövű lőfegyverrel 300 méterről eltalálni a célt komoly szakértelmet igényel. A tartalékosok ennek megfelelően, nagy odafigyeléssel hajtják végre a lőgyakorlatvezető utasításait Hajdúhadházon – látható az adásban.

Miközben az országban folyamatosan zajlik a tartalékosok kiképzése, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség toborzókampányt indított annak érdekében, hogy az eddigi pozitív trendnek megfelelően, továbbra is a tervezett ütemben bővüljön a területvédelmi ezredek állománya. Komoly nemzeti érdek fűződik ahhoz, hogy minél többen csatlakozzanak a magyar haderőhöz – mondja Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter szól a Magyar Honvédség átalakulásáról, feladatrendszeréről, ezen belül a tartalékosok növekvő szerepéről. Magyarország hadereje önkéntes alapú és így is marad – erősíti meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki a haza szolgálatának jelentősége mellett kiemeli azokat az előnyöket, amelyek a tartalékos szolgálattal járnak, hozzátéve, hogy a honvédelmi tárca mindent elkövet azért, hogy a munkáltatók – a közös érdekeket figyelembe véve – még több támogatást tudjanak nyújtani a hazájukat szolgáló munkavállalóiknak.

202406017_Kapisztrán tér - Őrség_PAKO_-7

A miniszter közvetlen környezetében is szolgálnak tartalékosok. Többek között ők adják a minisztérium Kapisztrán téri épületének díszőrségét. A megtisztelő szolgálatot ellátó katonák egyike már 8 éves kora óta álmodik arról, hogy egyenruhában szolgálja a hazáját. Amellett, hogy megismerkedhetünk a szekszárdi fiatalemberrel bepillantást nyerhetünk a díszőrség kiképzésébe is.

A tartalékos szolgálat területei szinte teljes mértékben lefedik a hivatásos katonák szolgálati tevékenységének spektrumát. Így ma már természetes, hogy a külföldi békefenntartó missziókban szolgáló magyar katonák egy része a honvédség tartalékosai közül kerül ki. Magától értetődően, a megfelelő kiképzés után. A KFOR (Kosovo Force) 31. magyar váltásának felkészülő állományában is ott találhatjuk a területvédelmi ezredek katonáit, akik Hajdúhadházon többek között a tűzoltást gyakorolták a kamerák előtt. Missziós tapasztalataik megosztásakor, ők is kitérnek arra, amiről a műsor összes megszólalója beszél, hogy miért is érdemes katonának állni. Tartalékos katonának.

202404_tartalékos_lövészet_Dóc_RT