Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: központban a missziós szerepvállalás

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: archív |  2024. január 2. 17:09

Az új évben is folytatódik a „HadERŐ – Hazámat szolgálom” című magazinműsor, így a nézők továbbra is megismerhetik a Magyar Honvédség szerteágazó feladatkörét és nyomon követhetik a folyamatos fejlődést.

m1magazin2

A január 2-ai műsorban honvédség egyik legkiemelkedőbb rendeltetéséről esett szó, amelyet a katonai hivatás csúcsának is szokás nevezni: a missziós szerepvállalásról. Sajátosságairól Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is beszámolt, személyes – szudáni, afganisztáni, illetve koszovói – missziós tapasztalatait felelevenítve.

Európa megbízható, ütőképes és jól felszerelt haderejeként hazánk jelenleg tíz nemzetközi misszióban, közel 800 katonával vesz részt. Ezek közül a legjelentősebb – hatáskört és létszámot tekintve is – a Kosovo Force (KFOR), amelyet a Bosznia-Hercegovinában települő EUFOR Althea szorosan követ. Utóbbi az Európai Unió legnagyobb katonai missziója, melynek parancsnoki beosztását idén januártól először látja el magyar katona, dr. Sticz László vezérőrnagy személyében. A kör pedig bővülni fog, hiszen az Országgyűlés jóváhagyta, hogy az idei év tavaszától magyar katonai misszió induljon Csádban. A terrorizmus elleni harc mellett az elsődleges cél – a térség stabilitásának növelése által – az illegális migráció visszaszorítása, közvetetten pedig hazánk és térsége biztonságának növelése.

m1magazin3

A műsorban már korábban tanúi lehettünk annak, hogy tűzszerész katonáink az év minden napján – beleértve az ünnepeket is – folyamatosan szolgálatban vannak. Fontos megjegyezni, hogy ez a missziót teljesítőkre is kiterjed, hiszen, ahogy Bukta Balázs őrnagy fogalmaz, „mindig ott van a gondolat, hogy ha csörög a telefon, azonnal menni kell”. Bár a karácsony meghittségét és az új év örömét jelentősen nehezebb megélni szeretteiktől távol, valamelyest ellensúlyozza ezt az ünnepek alatt felerősödő összetartozás érzése a különböző nemzetek katonái között.

Az év első adásában a katonazenészek életébe is bepillantást nyerhetünk. Ruff Tamás őrnagy, az MH Székesfehérvár Helyőrségzenekar karmestere szerint a katonazenekarok népszerűsítik a magyar katonai élet szellemi és kulturális értékeit, hagyományait.

20220410-viragvasarnapi-koncert (8)