Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: nemzetközi gyakorlatok, külföldi szolgálat

Ha kedd, akkor HadERŐ!

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: archív felvételek |  2024. június 3. 13:08

A pápai bázisrepülőtér katonáinak kiváló értékelése egy holland ezredes részéről, a világ legnagyobb NATO egészségügyi gyakorlata a Bakonyban, katasztrófavédelmi krízishelyzetek szimulációja nemzetközi környezetben, a katonai híradás kulcsfontosságú szerepe a hadseregben és az EUFOR-ban – ezek az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” magazinműsorának aktuális témái. Adásban június 4-én, kedden délelőtt 11.33-kor; kapcsolódjanak be ismét a Magyar Honvédség mindennapjaiba!

202405_Pápa_Swift_Response_OB (11)

A Steadfast Defender 24 NATO hadgyakorlat egyik fontos része a Swift Response gyakorlat volt, amelynek során Románia légterében csaknem ezer német, holland, francia és spanyol katona hajtott végre ejtőernyős ugrást. A részterületet Remy van Strien holland ezredes irányította, a Swift Response bázisát pedig a pápai katonai repülőtér biztosította. A holland parancsnok szerint kiválóak és nagyszerűek a magyar katonák.

Bakonykútiban 33 résztvevő és két megfigyelő nemzet részvételével zajlott a világ legnagyobb NATO egészségügyi katonai gyakorlata, amelyet a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ szervezett. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének közös felkészüléseinek jelentőségét talán ez a gyakorlat mutatja meg leginkább: katasztrófahelyzetben életet ment, ha a magyar, a román vagy épp spanyol egészségügyiek másodpercek alatt megértik egymást, és ugyanazt az eljárásrendet alkalmazzák.

20240508_VW-eü.gyak_PAKO_-12

Mi történik, ha egy épület összeomlik, 14 sérültje van a katasztrófának, és rövid idő alatt kell összehangoltan életet menteni? A Bakonyban zajlott Vigorous Warrior 2024 gyakorlaton számos hasonló „krízishelyzetet” szimuláltak.

Mindegyik haderő működésében, így az idén magyar parancsnok, dr. Sticz László vezérőrnagy által írányított bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet során is kulcsfontosságú a katonai híradás. Éles helyzetben a lényeges információnak minden körülmények között el kell jutnia a megfelelő helyre. Nem véletlenül gyakorolják az EUFOR többnemzeti zászlóalj magyar manőverszázadában is a rádiókezelést.

Ne feledjék! Minden kedd délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en! Tartsanak velünk!