Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sürgészek – központban a katona-egészségügy

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Nagy Gábor |  2024. június 3. 14:58

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) idei Országos Sürgősségi Konferenciájának egyik kiemelt témája volt a katona-egészségügy, melyet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ állománya mutatott be civil kollégáiknak május 31-én.

2024_05_lurdy_surgesz_konferencia_NG (28)

A MESZK szervezésében ötödik alkalommal gyűltek össze a sürgősségi ellátásban dolgozó vagy az iránt érdeklődő szakemberek.

„Azt gondolom, hogy a Magyar Honvédség egészségügyi katonáitól nagyon sokat tanulhatunk, legfőképpen az oktatási módszereiket illetően. Havasi János őrnagy, főtiszt előadásából láthattuk, az oktatási munkájuk kiforrott, hogy a lehető legrövidebb idő alatt lehessen a legjobb és legfontosabb tudást átadni a szakembereinknek” – fogalmazott a közös munka fontosságával kapcsolatban Banga Béla Erik, a MESZK Sürgősségi Betegellátás Szakmai Tagozatának országos tagozatvezetője.

A katona-egészségügyi szekcióban a honvédség orvosai, mentőtisztjei mutatták be a katona-egészségügy specialitásait, jellegzetességeit a békefenntartó műveletek egészségügyi biztosításától, a taktikai harctéri sérültellátáson keresztül a líbiai gátszakadás után végzett humanitárius munkáig.

2024_05_lurdy_surgesz_konferencia_NG (6)

Az MH Egészségügyi Központ képviseletében dr. Tóth Zoltán orvos ezredes, szakorvos a „Bepillantás a katona-egészségügybe – egy lezárult és egy zajló konfliktus tükrében” címmel tartott előadást. Dr. Joó Péter Pál orvos alezredes a Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában történő missziós egészségügyi biztosítást, Havasi János őrnagy pedig a Magyar Honvédségben alkalmazott katona-egyészségügyi kiképzést ismertette a hallgatósággal.

A katonák előadásait Szabó Ádám Jenő hadnagy, mentőtiszt „Az MH EK szerepvállalása a líbiai kárfelszámolásban” című prezentációja zárta, mely után Kovács Kamilla Anna hadnagy vezetésével dinamikus bemutató keretében harctéri betegellátást tekinthettek meg a konferencia résztvevői.