Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélésből jeles a kadétoknak

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: Pintyi Zoltán főtörzsőrmester |  2024. június 3. 16:48

A civil életben is hasznos ismeretekkel gazdagodott az a kilenc kadét, aki tábori körülmények között két napot töltött együtt a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred katonáival Tiszaszigeten.

202406_Tiszasziget_kadétok_PZ (9)

A foglalkozások során a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum diákjai kiszakadhattak az intézményi keretek közül és valós, a honvédek életére jellemző körülmények között szerezhettek élményeket és új tapasztalatokat.

A reggeli ébresztő és testnevelés foglalkozás után a túlélési alapismeretek között a fiatalok elsajátították a tűzgyújtás, a menedéképítés fortélyait, megtanulták a térképpel és tájolóval való tájékozódást. Valamennyien érdeklődéssel hallgatták a harctéri életmentő katona feladatainak ismertetését, többek között megtudhatták, mit tartalmaz az életmentő zsák (CLS Bag – Combat Life Saver Bag), s hogyan alkalmazható az egyéni elsősegélynyújtó készlet (IFAK – Improved First Aid Kit). Emellett aktívan részt vettek a baleseti szituációs gyakorlatokban is, amelyekkel lemodellezték, hogyan tudnak segítséget nyújtani.

A legnagyobb kihívást és izgalmat a katonák elleni verseny jelentette, melyben szikravetővel mérték össze ki tud hamarabb tüzet gyújtani, miközben a többiek plank tartásban várakoznak. Az éles küzdelem ezúttal az egyenruhások sikerét hozta, de a diákok megígérték, a visszavágóra nem kell sokat várni.