Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: tűzszerész kutató, vb-bronzérmes kutyakiképző, hadszíntéri helyszínelő

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív (illusztráció) |  2024. augusztus 6. 15:11

Miért választja egy fiatal a hadihajós katonai szolgálatot és hogyan hasznosítja egyetemi tanulmányait az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrednél? Hogyan fér meg egymás mellett az egyenruha és az élsportolói tevékenység? Milyen tapasztalatok alapján épül fel a NATO hadszíntéri helyszínelőit képző magyar tanfolyam? Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor legújabb adásában többek között ezekre is fény derül.

1 folyamőrök

A katonákért és a technikai eszközért viselt felelősségvállalás mellett kreativitás szükséges a beosztásának ellátásához – vallja Szalkay Dániel hadnagy, a Magyar Honvédség három hadihajó-parancsnokának egyike. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred fiatal tisztje a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatott műszaki tanulmányainak köszönhetően került jelenlegi alakulatához. Már az egyetemi évei alatt a tűzszerész hivatásra készült, szabadidejét pedig egy szolgálatteljesítéshez kapcsolódó hobbinak, a búvárkodásnak szenteli.

A kollégái által elhivatott és racionális vezetőként jellemzett, Bosznia-Hercegovinában missziós tapasztalatokat is szerzett hadnagy kiemelte ezredének kivételes szerepét. „Fontosnak tartom, hogy mi szoros kapcsolatban állunk a társadalommal, hiszen rendszeresen végzünk tűzszerészmentesítést.” 

4 hajos kütyük

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred különleges szerepe azonban nemcsak a társadalom, hanem a tudományos élet iránti kötődésében is megnyilvánul. Szalkay hadnagy a tűzszerész szakkiképzés lehetséges fejlesztéseinek témájában végzett kutatásiért elnyerte a Honvédelmi Minisztérium különdíját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatójaként pedig az Országos Tudományos Diákköri Konferencián is részt vett.

„A Hableány-katasztrófa után fordult a honvédség figyelme a kutató-mentő képesség fejlesztésére. Hőkamerák, éjjellátó és Solar készülékek beszerzését hajtjuk végre, aminek egyik szorgalmazója vagyok. Zajlik a tűzszerész járőrhajók teljeskörű felújítása, illetve megjelent az ezrednél a drónképesség is. A terület gyors változásai miatt utóbbi folyamatos figyelmet igényel részünkről” – tájékoztatott a hadihajó parancsnok.

2 kutyás

Sokoldalúság jellemzi Németh Balázs főtörzsőrmestert is. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kutyakiképző altisztje és világbajnoki bronzérmes katonasportolója a robbanóanyagkereső kutyák és vezetőik oktatásáért felel. „Erényének tartom, hogy sosem az ember hiányosságait hangsúlyozza, hanem igyekszik azokat a lehető legjobban megtanítani” – nyilatkozta róla Mécs Enikő százados, kiképzőtiszt. „Kitartása példamutató lehet a honvédségben” – dicsérte edzőpartnere, Kivágó Arnold mesterkiképző.

Németh Balázs főtörzsőrmester Bestseller C3PO nevű öt és fél éves belga juhászával a magyar válogatott tagjaként versenyez az IGP nevű szakágban, amit a kutyasportok királyának tartanak.

3 helyszínelők

A tűzszerészekéhez hasonlóan összetett feladatokkal szembesülnek a hadszíntéri helyszínelők is. „Alapszintű fotós, bizonyítékgyűjtő, illetve parancsnoki munkával is találkoznak. Az apróságok iránti figyelem mellett össze kell tudniuk kapcsolni, tehát rendszerbe helyezni az egyes jeleket, mégpedig az elkövető szemével gondolkodva szükséges mindezt megtenni” – fogalmazott az amerikai tengerészgyalogos kiképzés tanulságait a hazai helyszínelő oktatásba beépítő Kalányos György zászlós.

„Többször teljesítettem külszolgálatot Afganisztánban és Irakban kiképzőként, de itthon is a legkülönbözőbb nemzetiségű NATO-katonákat oktatjuk, akik aztán ezeket az eljárásokat misszióban alkalmazzák. Tanfolyamaink döntő eleme, hogy a hadszíntéri helyszínelőnek gyűjtés közben, váratlan támadás esetén fel kell tudnia venni a tűzharcot” – mondta az MH Altiszti Akadémia kiképzője a csobánkai harcászati gyakorlótéren tartott kurzuson.

Három kiválóan képzett katona, akiknek példája is bizonyítja, hogy a Magyar Honvédségen belül saját „szakmájában” mindenki kiteljesedhet.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor augusztus 6-ai adása itt érhető el.

Kapcsolódó cikkek