Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgő repülés a Pumák emlékére

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Farkas László, Szováthy Kinga |  2024. augusztus 6. 13:26

Tisztelgő repülést hajt végre a kecskeméti repülődandár három Gripen vadászrepülőgépből álló köteléke augusztus 7-én, szerdán a Kereki – Balaton – Balatonalmádi – Veszprém-Jutas repülőtér – Káld – Kenyeri repülőtér – Fertőszentmiklós – Sopron útvonalon a Puma vadászrepülő alakulat gyásznapjának 80. évfordulójára emlékezve.

Gripen_kötelék_SzK

A második világháború legsikeresebb és legismertebb magyar légi alakulata, a Pumák néven is emlegetett 101. honi vadászrepülő-osztály nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. augusztus 7-én szenvedett súlyos veszteséget a Dunántúl fölött, Győrtől délre az amerikai légierő egyik, Mustangokból álló kötelékével vívott harcban.

A 18 magyar Messerschmitt Bf 109-es vadászrepülőgépből nyolc lezuhant, és két magyar pilóta, a Pumák addig legeredményesebb hajózója, vitéz nemes Molnár László hadnagy, századparancsnok és Nyemecz János zászlós hősi halált halt.

Az akkor már híres és közkedvelt, soproni kötődésű Molnár hadnagy halála miatt lett ez a nap a Puma vadászezred gyásznapja, egyben az önfeláldozó hősiességre történő emlékezés dátuma.

2024.08.06. Puma_Gripen_1_FL

A 80. évforduló alkalmából augusztus 7-én, szerda délelőtt megemlékezést tartanak vitéz nemes Molnár László hadnagy emléktáblájánál Sopronban.

A néhai pilóták bátorsága és hősiessége előtt tisztelegve a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. repülődandár három vadászrepülője áthúzást hajt végre a hadnagy soproni állomásnál lévő emléktáblája, majd a bánfalvi Hősi Temetőben lévő sírja felett, miután a Kecskemétről Sopronig tartó útvonalon átrepül a Pumákhoz és az állományhoz köthető fő történelmi helyszínek fölött.

Az emléktábla felett a pilóta halálának időpontjában, 10 óra 24 perckor repülnek át a Gripenek. A vadászrepülők alacsony magasságban repülnek át mindkét soproni helyszín fölött, ami különösen erős hanghatással és rezgéssel járhat.

Az állomás előtt délelőtt 9 órától a soproni Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) közreműködésével hagyományőrző kitelepülés lesz, légvédelmi szirénával. A repülők áthúzása után az emléktábla megkoszorúzásával zárul a megemlékezés.

2024.08.06. Puma_Gripen_FL

Augusztus 10-én, szombat délelőtt a kecskeméti repülődandár pilótáival közösen megkoszorúzzák vitéz nemes Molnár László hadnagy sírját a bánfalvi Hősi Temetőben.

Töll László katonai identitásért felelős miniszteri biztos fontosnak nevezte a megemlékezést az egykori bajtársakról. Rámutatott, hogy a legendás 101. vadászrepülő-alakulat kiemelkedő harci teljesítményt nyújtott a légtér védelmében. A pilóták kivételes bátorságát és hősiességét mutatja, hogy a sokszoros túlerő ellenében is vállalták a harcot, igen csekély túlélési esélyekkel.

A kecskeméti repülődandár az egykori bajtársak iránt időn és téren átívelő tiszteletét fejezi ki a Gripenek repülésével – jelentette ki.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye