Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: világszínvonalú légvédelmi rendszer védi hazánkat

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív |  2023. november 7. 19:48

„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül. A Magyar Honvédség olyan képesség birtokába jutott, amelyen keresztül a magyar emberek biztonsága, vagyona az eddigieknél sokkal jobban védhető” – üdvözölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS rendszer beszerzését. Többek között a NATO légvédelmi szabványának hazai bevezetéséről is készült egy hosszabb összeállítás az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” című magazinműsorának eheti adásába.

Rakétások (3)

A magyar égbolt biztonságban van

A NASAMS norvég fejlesztésű légvédelmi rendszer győri átadóünnepségén Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter elárulta, hogy hosszú távon számolnak a Kongsberg cég biztosította technológiával. „Ennek a rendszernek az egyik legfőbb képessége, hogy az irányítóállomások összekapcsolásával hálózati kialakítást tesz lehetővé” – fogalmazott.

Nagy Sándor alezredes, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred osztályparancsnoka elárulta, hogy alapvetően közép hatótávolságú légvédelmi rendszerről van szó, ami például helikopterek, bombázók, pilóta nélküli repülő eszközök vagy cirkáló rakéták ellen nyújt védelmet. Hangsúlyozta, hogy az informatikai bázisra épülő NASAMS rendszer nem területek bevételére és megtartására, hanem azok oltalmazására készült. A technológia használatára Norvégiában képezték ki a magyar katonákat, hiszen alkalmazása komoly szaktudást igényel.

Rakétások (2)

Csapatjáték

Csapatban működés, barátságkötés, egyéni határok megismerése és leküzdése, akaraterő növelése – ezen fő tapasztalatokat nevezik meg az Egységes Alapkiképzési Programban résztvevők. Az adás katonai kiképzéséről szóló blokkja bepillantást enged a jelentkezők több hetes felkészítésébe, amely során lő- és menetgyakorlatokat hajtanak végre, terepen történő tájékozódást tanulnak és alaki foglalkozásokon vesznek részt, hogy aztán katonai eskütételüket követően a Magyar Honvédség különböző alakulatainál szolgálhassanak tovább.

651d2cd5edae0021781736 másolat

Életösztön

A SERE képzés nevében hordozza lényegét: túlélés (survival), elkerülés (evasion), ellenállás (resistance) és kiemelés (extraction). A HadERŐ stábja egy Hajdú-Bihar vármegyei erdőben követte nyomon milyen eshetőségekre és hogyan készül fel egy honvéd, ha egyedül marad, rejtőzködni kényszerül, menedéket kell építenie és kimenekítésére készül. A NATO tagországok katonái könnyen találhatják magukat olyan bevetésen, ahol a fenti képességekre szükségük lehet, ezért is került be az Egységes Alapkiképzési Programba a SERE Alpha képzése.

A „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” november 7-ei adása ide kattintva tekinthető meg.

6419cf3f9f7ad336395737