Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajók kísérik az iráni segélyt Gázába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 7. 12:48

Az iráni Vörös Félhold szervezet hajókkal és repülőgéppel segélyszállítmányt küld a hét végén a Gázai övezetbe – közölték hétfőn Teheránban. A karitatív szervezet egyik vezetője szerint az egyik hajón az iráni lakosság adományait – élelmiszert, gyógyszert – szállítanák, egy másikon a szervezet hetven önkéntese utazna, egy harmadikat pedig kórházhajóként küldenének a Gázai övezet partjaihoz.

A repülőgép Egyiptomon keresztül szállítana 30 tonna humanitárius segélyt.

Az első két hajó a hét végén indulna, a kórházhajó a közeljövőben – mondta a tisztségviselő. Az iráni Vörös Félhold internetes lapján jelentkezhetnek azok az iráni önkéntesek, akik a Gázai-övezetbe akarnak menni, hogy segítsenek a megszállt terület palesztin lakosságának – tette hozzá a szervezet tisztségviselője.

Az iráni Forradalmi Gárda vasárnap bejelentette, hogy kész haditengerészeti kíséretet adni azokhoz a teherhajókhoz, amelyek a Gázai övezet izraeli blokádján áttörve próbálnak segélyszállítmányt eljuttatni az övezetbe.

„A Forradalmi Gárda haditengerészeti erői teljes mértékben készek arra, hogy kísérjék a szabadság és a béke flottilláit, amelyek a világ minden részéből érkező humanitárius segélyt visznek Gáza elnyomott népének" – idézte a Mehr hírügynökség vasárnap Ali Sirázit, aki Ali Hamenei ajatollahot, a legfőbb vezetőt képviseli a gárdán belül. Ha, a legfőbb vallási és politikai vezető erre utasítást ad, a Forradalmi Gárda „minden rendelkezésére álló eszközzel" végrehajtja azt – tette hozzá Sirázi.

Bármilyen iráni katonai beavatkozást durva provokációnak tekintene Izrael, amely azzal vádolja Iránt, hogy fegyverekkel látja el a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin iszlamista mozgalmat. Irán nem ismeri el Izrael államot, és elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád gyakran jósolja a zsidó állam közeli pusztulását.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette, hogy Izrael továbbra is megakadályozza hajók kikötését az övezetben és azt, hogy – utalva ezzel a Hamásznak nyújtott iráni támogatásra – „Gázából iráni kikötő legyen".