Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajósok szárazföldön

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László |  2023. május 5. 7:31

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Hadihajós Alosztályának irányzói hajtanak végre négynapos légvédelmi lőgyakorlatot a Veszprém közelében található nullponti lőtéren, május 2-5. között.

A katonák a hadihajókon rendszeresített, egycsövű PAV 1-es és a négycsövű PAV 4-es, húsz milliméteres légvédelmi gépágyúk mellett, a Cougar típusú páncélozott harcjármű toronyfegyverével, az NSZVT-géppuskával hajtották végre a meghatározott lőgyakorlatokat. Az első nap a vaklőszerrel való célkövetésről szólt, majd - a begyakorlás után - a harmadik napon került sor az éles légvédelmi lőgyakorlatra és annak értékelésére. A zárónapon pedig hatásbemutató szerepel a kiképzés programjában, ekkor úgynevezett kemény célokra, elsősorban roncsokra lőnek.

Légvédelmi Lőgyakorlat  Hadihajós katonák légvédelmi lőgyakorlata KLAC3428

Nagy Zoltán hadnagy, a Hadihajós Alosztály hajóparancsnoka kérdésünkre elmondta: a szárazföldi végrehajtás valamelyest könnyebb, hiszen hiányoznak olyan nehezítő körülmények, mint a hajó imbolygása vagy a szűk tér. Hozzátette: a vízen való éleslövészet során kihívást jelent az is, hogy a fénytörés és a környezeti hatások miatt a célpontok közelebbinek tűnnek.

A hadnagy kiemelte a korábban két évente megrendezett magyar-szerb Iron Cat elnevezésű gyakorlat jelentőségét is, hiszen az – magyar vízi lőtér hiányában - lehetővé teszi a vízen való feladatvégrehajtás gyakorlását, a Tisza szerb szakaszán, Titel közelében.

Légvédelmi Lőgyakorlat  Hadihajós katonák légvédelmi lőgyakorlata KLAC3820

Nagy Zoltán hadnagy elárulta azt is, hogy az értékelés egy osztott körös távcső segítségével zajlik, a becsapódási helyeket figyelve. Hangsúlyozta, hogy nem probléma, ha nincs közvetlen találat, hiszen a repeszhatás miatt a sikeres végrehajtáshoz elegendőek a meghatározott körökön belüli csapások. Lövészetvezetőként összességében eredményesnek ítélte a gyakorlat harmadik napját, ugyanis mindenki teljesítette a kitűzött célt.

Szalkay Dániel hadnagy, a Hadihajós Alosztály hajóparancsnoka kiemelte a gyakorlat összekovácsoló erejét, illetve a visszaigazolás jelentőségét. Mint mondta: előnyös, hogy az irányzó maga is látja, hogy hova csapódott be a lövedék és eltalálta-e a célt.