Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajózás napja Balatonakarattyán

Szöveg: MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. július 26. 20:07

A folyami hadihajózás napját ünnepelték az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonái július 25-én, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK).

Hadihajózás napja MH RKKK (3)

Pontosan 174 évvel ezelőtt, 1848. július 25-én bocsátották vízre a Mészáros hadigőzöst, amely az első felelős magyar kormány hadügyminiszteréről, Mészáros Lázárról kapta a nevét. Így lett július 25-e a folyami hadihajózás napja, hiszen ekkortól számítjuk az újkori magyar hadihajózás történetét.

A jeles nap alkalmából Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka felolvasta Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét, majd emléklapokat és emléktárgyakat adott át az ünnepi sorakozón.

Az esemény végén Szilágyi ezredes megnyitotta a „Lajta és kora - 150 éve szolgálatban” című ismeretterjesztő hadihajós kiállítást az MH RKKK kiállítótermében. A Lajta monitor másfél évszázadra visszatekintő izgalmas történetét bemutató tárlat augusztus 9-ig tekinthető meg az üdülőben.

Címkékhadihajó