Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az aknavető-robbanás áldozataira emlékeztek

Szöveg: MH Bakony Harckiképző Központ | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. július 26. 17:57

1994. július 25-én súlyos, több életet is követelő baleset történt a Várpalota melletti Bakonykúti Kiképzőbázis lőterén. A balesetben elhunyt katonákra emlékeztek a várpalotai Kossuth laktanyában, a Bakonykúti Kiképzőbázison, a baleset közelében felállított emlékműnél és a vitéz Csörgey Károly emlékműnél.

Várpalota_megemlékezések (1)

A 28 évvel ezelőtti balesetben négyen vesztették életüket egy 120 milliméteres aknavetővel végrehajtott tüzelés során történt csőrobbanás következtében. A detonáció következtében az aknavető három kezelője, Pleszkán Károly őrmester, Tordai Tibor honvéd, Papp László honvéd, valamint a Központi Gyakorló- és Lőtérparancsnokság állományába tartozó Kránitz Antal posztumusz őrnagy életét vesztette.

A július 25-i megemlékezésen részt vettek az MH Bakony Harckiképző Központ katonái, valamint a családok és együttműködő szervezetek képviselői is. Oszlánszki Béla ezredes, az alakulat parancsnoka beszédében kiemelte, hogy a jelen katonái soha nem felejthetik el a 28 évvel ezelőtti tragikus eseményeket. „Az elhunyt katonák emléke figyelmeztessen valamennyiünket arra, hogy a katonai szolgálat veszélyekkel járhat.”

A Kossuth-laktanyában elhelyezett emlékműnél a katonai szervezet mellett Kránitz Antal posztumusz őrnagy özvegye, Esküdt Lajos nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének alelnöke, Dobszai József nyugállományú alezredes, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubjának elnöke, valamint Csepely Balázs rendőralezredes is elhelyezte az emlékezés koszorúit.