Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai légibombát hatástalanítottak a tűzszerészek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szakál Szebáld |  2022. július 26. 15:08

Százhúsz kilós, második világháborús, amerikai légibombát hatástalanítottak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei Csepelen, július 26-án, kedden.

2022.07.26_Bomba_szabadkikoto 4

Földmunkák során feltételezett robbanóeszközre bukkantak a csepeli szabadkikötő területén, a Szikratávíró utcában. A helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, amerikai GP-250-es típusú, 120 kilogrammos bomba került elő, élesített orr- és fenékgyújtó szerkezettel. A bomba nem volt elszállítható állapotban, ezért a helyszínen hatástalanították. A biztonságos hatástalanítás érdekében szükség volt arra, hogy a helyszínt mintegy háromszáz méteres sugarú körben a rendőri erők lezárják és kiürítsék. Ezt követően a tűzszerészek eltávolították a robbanóeszköz orr- és fenékgyújtó szerkezetét, ami így alkalmassá vált arra, hogy a Magyar Honvédség Központi Gyűjtőhelyére szállítsák és a későbbiekben megsemmisítsék.

A hatástalanítással kapcsolatban Horváth Csaba alezredes, ezredparancsnok helyettes elmondta: nem ez az első alkalom, hogy Csepelen második világháborúból származó bombát találtak.

2022.07.26_Bomba_szabadkikoto 9

„Korábban előfordult, hogy 250, 500, sőt 1000 kilogrammos robbanószerkezetet kellett hatástalanítani. A mostani szerkezet hatástalanítása a meghatározott fogásokkal zökkenőmentes volt. Először a fenékgyújtót távolítottuk el, majd az orrgyújtót. Ennek kiszerelése összetettebb feladatot jelentett” - közölte az alezredes.

A negyven percig tartó hatástalanítás után a rendőrség feloldotta a tűzszerész művelet idejére elrendelt lezárást.