Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihíd a Tiszán

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. december 14. 14:00

Az Adaptive Hussars 2023 részeként a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport az ország nyugati feléből áttelepült keletre, melynek keretében vízi átkelést hajtottak végre a Tiszán kialakított pontonhídon. A Tiszasüly és Tiszaroff közötti ideiglenes átkelőt a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred állománya létesítette és üzemeltette.

MH202312_borito

A gyakorlat forgatókönyve szerint a vízi átkelés során a katonáknak több váratlan eseménnyel is szembe kellett nézniük: egy alkalommal az egyik biztosító naszádot érte támadás, majd pedig a konvoj szenvedett vegyi csapást. A számos probléma ellenére mindenki biztonságosan átért a túlpartra. A harc megvívása mellett a mozzanat fontos eleme volt a különböző egységek közötti hatékony és állandó kommunikáció biztosítása is. A műszaki alakulat táborának folyamatos működtetése ugyancsak kihívás elé állította a katonákat.

– A főzőpont üzemeltetése, a szállítás szervezése és a napi kiszolgálás mellett a karbantartó- és javítópont állománya gondoskodott az üzemanyagról, végezte a folyamatos technikai ellátást, az alkatrész- és eszközutánpótlást, valamint koordinálta a tehergépjármű-oszlopmeneteket – sorolta teendőiket Pomázi Levente hadnagy, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Hídépítő Zászlóaljának részeként működő törzstámogató szakasz parancsnoka.

Az Adaptive Hussars 2023 nem csak az aktív és tartalékos katonák számára jelentett jó tapasztalatszerzési lehetőséget. Meghatározó jelentőségű gyakorlati ismeretekre tehettek szert az átkelés különböző mozzanatainál segédkező tiszt- és altisztjelöltek is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 15-én, pénteken megjelenő számában!