Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditanács a református templomban

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. szeptember 28. 21:32

1848. szeptember 28-án, a délutáni órákban a sukorói református templomban a magyar történelem egyik sorsdöntő haditanácsát tartották. A megbeszélésen jelen volt gróf Batthyány Lajos, az első felelős kormány miniszterelnöke is. Kedden a 162 évvel ezelőtti esemény tiszteletére civilek és katonák ünnepi megemlékezést tartottak.

A sukorói templom padjain ma kis névtáblák jelzik, hogy annak idején melyik történelmi személyiség hol ült. A templomban megrendezett ünnepi megemlékezésre érkezett vendégeket Molnár Gábor, a település polgármestere köszöntötte.

Bevezetőjében elmondta: a haditanácsban résztvevők között azon a 162. évvel ezelőtti szeptember délután a kialakult helyzettel kapcsolatban nagy nézetbeli különbségek voltak. A vita végén abban állapodtak meg, hogy támadni egyenlőre nem szabad, de mindenféleképpen meg kell akadályozni azt, hogy a horvát sereg Buda ellen fel tudjon vonulni. Ez a taktika végül a magyar történelem egyik nagy hadi sikeréhez vezetett.

Az ünnepi beszédet L. Simon László a térség országgyűlési képviselője tartotta. Beszédében kiemelte: a vendégek most az 1848/49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájának helyszínén vannak. A siker innen ebből a templomból indult ki, ahol a csatát eldöntő haditanács ülését tartották. Történelemből tudjuk azt – hangsúlyozta a képviselő –, hogy az országunk a Szent István államalapítása óta mindig befogadó nemzet volt. A szabadságharc is ezt igazolta, mert a honvéd csapatok soraiban a magyar szabadság ügyéért sok lengyel, román, szerb és egyéb nemzet katonája harcolt. Kijelentette: a jövőben a hazánk csak akkor képes fejlődni, ha az ország továbbra is befogadó marad, átveszi és hasznosítja a körülöttünk lévő nemzetek gazdasági és kulturális értékeit.

1595907971
 

Továbbiakban napjaink problémáival foglalkozott és elmondta: közös törekvésünk az, hogy újra legyen az ország iskoláiban honvédelmi oktatás, és a környezet jobban figyeljen oda a fiatalok hazaszeretetre történő nevelésére. Végezetül hozzátette: „Pákozd váljon a hazafias nevelés színterévé, ahol a fiatalokat fel lehet készíteni arra, hogy önként vegyenek részt a hazáért történő áldozatvállalásban!"

Az ünnepség a Honvéd Együttes zenés műsorával folytatódott.

A műsort követőn a történelmi egyházak képviselői ökumenikus ima keretében tisztelegtek a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Ennek egyik fő gondolata volt az, hogy az ország a forradalom és szabadságharc során az emberi összefogás szép példáját mutatta meg a világnak és a szabadságukért harcoló többi nemzetnek.

Az ünnepség, a református templom falán elhelyezett emléktáblák megkoszorúzásával fejeződött be. Ezt követően a vendégek megnézhették a sukorói Tavirózsa Egyesület által rendezett kiállítást, ahol az 1800-as évektől a környék és a település életét dolgozták fel, benne 1848-as eseményeket.

1595907971
1595907971
1595907971
1595907972
1595907972
 

Fotó: a szerző felvételei