Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadosztályparancsnoki látogatás a székesfehérvári polgármesternél

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. szeptember 16. 15:04

Baráti látogatáson fogadta a Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre; HQ MND-C) vezetőit dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere szeptember 16-án, szerdán.

2

A Magyarországon működő nemzetközi katonai szervezet fő feladatairól Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok, Siposs Ernő Péter dandártábornok, parancsnokhelyettes és Somogyi Zoltán dandártábornok, a parancsnokság törzsfőnöke tájékoztatta a polgármestert, majd eszmét cseréltek az együttműködés lehetséges módjairól is. A polgármester úr kiemelte, hogy a hadosztály-parancsnokság létrehozása újabb fontos fejlesztés a város számára, ezért Székesfehérvár vezetése támogatja a parancsnokság külföldi és magyar katonái életfeltételeinek minél szélesebb körű kialakítását (egészségügyi ellátás, oktatás, kulturális kapcsolatok és lehetőségek terén). A megbeszélést követően dr. Cser-Palkovics András bemutatta a vendégeknek a Városháza, valamint a főtér nevezetességeit.

6

Mint arról korábban beszámoltunk: a regionális és szövetségi partnerekkel együttműködésben létrehozott többnemzeti hadosztály-parancsnokság feladata - többek között - a hátországi műveletek koordinálása; a kollektív védelmi, illetve válságkezelési NATO feladatok tervezése és vezetése a régióban. A szervezet a tervek szerint az idei év végére éri el az úgynevezett NATO kezdeti műveleti képességet, majd 2022-ben a teljes műveleti képességet. A parancsnokság ideiglenes elhelyezését biztosító konténerépület kialakítása az Alba Regia laktanyában már megkezdődött, várhatóan az ősz folyamán fejeződnek be a munkálatok. A HQ MND-C horvát katonái augusztusban kezdték meg szolgálatukat hazánkban, a közeljövőben további külföldi katonák érkezése várható.

7
CímkékNATO