Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadszíntéri helyszínelőknek készülnek

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: dr. Hohl Regina |  2023. június 23. 13:00

A rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelem (Counter-Improvised Explosive Device - C-IED) nemzeti helyszínelő tanfolyamának utolsó gyakorlati foglalkozását tartották meg június 22-én. A résztvevő katonáknak gépjárművek ellen végrehajtott robbantásokat kellett helyszínelniük Csobánkán.

A háromhetes tanfolyamon a nyolc résztvevő az elméleti és gyakorlati foglalkozások során megtanulja, hogy melyek azok a kritikus pontok, amiket egy hadszíntéri helyszínelésnél fel kell ismerni, végre kell hajtani. „Ezen a kiképzésen a résztvevők az alap hadszíntéri helyszínelési technikákat sajátíthatják el, amelyek képessé teszik őket, hogy releváns bizonyítékokat és információkat gyűjtsenek egy incidensről” – mondta érdeklődésünkre Szabó Tamás hadnagy, az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztály kiképző tisztje. „Egy robbantás helyszínén az operátoroknak be kell gyűjteni minden olyan bizonyítékot, ami a robbanóeszköz technikai karakterére, illetve magára a taktikai végrehajtásra vonatkozik, a megszerzett információkat pedig ezt követően feldolgozzák” – hangsúlyozta a hadnagy.

A rögtönzött robbanószerkezetek (IED) továbbra is az egyik leghatékonyabb fegyverei az ellenséges terrorista hálózatoknak. Az IED-k használata képes az aszimmetrikus hadviselésben előnyt produkálni a felkelő, ellenálló mozgalmak számára.

Címkéktanfolyam