Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadtörténelmi épület

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. szeptember 13. 18:47

Bár eredetileg kimondottan a magyar tisztképzés számára készült, mielőtt az első hallgatók birtokba vehették volna, a Ludovika Akadémia főépülete számos funkciót töltött be: például átmeneti otthont nyújtott árvízi menekülteknek, de falai közt működött katonai kórház, sőt börtön is.

MH202309_boritó

A magyar katonai akadémia megalapítását hosszú időn keresztül elutasították a Habsburg uralkodók. A jég végül 1808-ban tört meg, amikor a pozsonyi országgyűlés döntést hozott a magyar tisztképző tanintézet felállításáról. Erre a célra az akkor regnáló I. Ferenc osztrák császár és magyar király harmadik felesége, Mária Ludovika királyné ötvenezer forintot ajánlott fel, míg a magyar rendek – gróf Buttler János kezdeményezésére – további nyolcszázezer forintot.

I. Ferenc a váci Collegium Theresianum épületét ajándékozta a leendő intézetnek, a magyar törekvések őszinte pártfogójaként ismert József nádor (a király öccse) azonban 1827-ben úgy határozott, hogy a tisztképzőt Pesten építteti fel. A választás az Orczy család által olcsón (60 ezer forint ellenében) felajánlott területre, az Orczy-kertre esett; Pest városa is ajándékozott területet, emellett a telekhez csatolták Festetics Antal kertjének egy részét is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 15-én, pénteken megjelenő számában!