Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyomány és reform

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. szeptember 16. 14:17

A székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár konyháján új módszereket is alkalmazva készítik a korábbiaknál egészségesebb ételeket a katonáknak. Az étkezde állománya naponta több száz főről gondoskodik, céljuk, hogy mindenki elégedetten távozhasson az ebédlőasztaltól.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_szeptember_borító

Az élelmiszer-beszerzést és az ebédkészítést Lenti Zsolt főtörzsőrmester koordinálja, s ugyancsak ő felel a három tálalókonyháért, illetve a három laktanyaobjektumban dolgozó több mint negyven fős konyhai személyzet munkájáért. Az étkezdevezető maga állítja össze a menüt, természetesen a katonák véleményét és igényeit is szem előtt tartva. Mint fogalmazott, figyeli az óhajaikat, meghallgatja az ötleteiket, javaslataikat, és munkatársaival igyekeznek megvalósítani mindezeket. Az altiszt az egészséges étkezés híve, így a desszert tekintetében például a gyümölcsfogyasztást jobban preferálja, elismerve persze, hogy a sütemények azért csábítóbbak.

A konyha számos újítást vezetett be, próbálja ötvözni a hagyományos magyar gasztronómiát és a reformkonyhát. Nem idegen számukra a sous vide technológia alkalmazása sem, amikor lezárt, előzőleg vákuumozott, hőálló műanyag tasakokban, alacsonyabb hőmérsékleten, a hagyományos eljárásnál hosszabb ideig főzik az ételt. Nemrég például a szűzpecsenyét készítették ezzel a módszerrel, és nagy sikert arattak vele.

Az étkezde A és B menüt kínál, valamint à la carte választékot is biztosít. Az A menü energiadúsabb, míg a B menüsor könnyebb ételeket, főzelékeket, salátákat tartalmaz.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelent számában!