Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrző és kulturális rendezvényt tartottak a Tiszaligetben

Szöveg: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. szeptember 15. 10:01

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a Szolnoki Gulyásfesztivált, szeptember 9-10-e között. A rendezvényen jelen volt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

IMG_9856

Az eseményt mások mellett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka nyitotta meg. Beszéde után Szolnok város polgármestere, Szalay Ferenc köszöntőjében hangsúlyozta a város és a honvédség jó kapcsolatát. A megyeszékhelyen régóta jelen vannak a katonák, így természetes, hogy a rendezvényen a Magyar Honvédség is képviselteti magát: katonai toborzással és megannyi élménnyel várta a kilátogatókat a különböző alakulatok kihelyezett állománya. A fiatalok nem csak a kiállított haditechnikai eszközökkel ismerkedhettek meg: az MH parancsnoka, dr. Ruszin- Szendi Romulusz altábornagy egy-egy állomáson a katonák mellett a civil lakossággal is találkozott.

A városi rendezvény mellett több említésre méltó eseménynek is helyet adott a megyeszékhely szombaton. A reggeli órákban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison nyitották meg a II. Honvéd Duatlon Kupát a Szolnoki Honvéd Sportegyesület szervezésében. A versenyt dr. Bali Tamás ezredes, a bázis parancsnok-helyettese nyitotta meg. Több kategóriában is lehetett indulni, amelyekre a gyerekektől kezdve az ifjúsági korcsoportokon át, a sprint versenyszámokra is nevezhettek kicsik és nagyok. A katonák számára létrehozott speciális-, illetve sprint kategóriára pedig szép számmal érkeztek versenyzők, nem csak Szolnokról.

IMG_9846

Visszatérve a Tiszaligetbe, nem csak a gulyásról szólt a szombat. A Szolnok Városi Sportcsarnokban rendezték meg az I. Shihan Furkó Kálmán Emlékverseny – 37. Szolnok Kupa – Nyílt Kyokushin Karate Európa Bajnokságot. Az EB-t megelőző napon, pénteken avatták fel a múlt évben elhunyt karate legenda, Shihan Furkó Kálmán emlékművét. Az avató ünnepségen katonai tiszteletadás mellett zajlott a megemlékezés, amelyen dr. Koller József dandártábornok, Sánta Gábor dandártábornok, Szekeres Zoltán ezredes és Lázár Tibor őrnagy közös koszorút helyezett el, a Széchenyi városrészen található dojo előtti téren.

A Shihan életét nagy részben meghatározó katonai pályája örök nyomot hagyott a hazai közelharc kiképzésben, amiből a honvédség és a rendőrség is nagyban merít a mai napig tréningjeik során. Az Európa-bajnokság megnyitóján a Magyar Honvédség parancsnokát dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka képviselte és osztotta meg 13 ország versenyzőivel, valamint a zsűri tagjaival lelkesítő gondolatait.

Kapcsolódó cikkek