Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálos áldozata is volt az iraki Erbíl közelében történt rakétatámadásnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 15. 19:14

Legalább egy halálos áldozata és tíz sebesültje volt észak-iraki autonóm Kurdisztán régió székhelyének közelében fekvő Koyét ért rakétatámadásnak – közölte november 14-én, hétfőn a város polgármestere.

Az iráni félhivatalos Farsz hírügynökség szerint az Iráni Forradalmi Gárda rakétákkal és drónokkal indított támadást az iraki kurd régióban „terrorista csoportok ellen”. A rakéták az Erbíltől hatvan kilométerre fekvő Kojében egy iráni kurd párt székházába csapódtak be.

Az Irak északi részén lévő kurd régióban található iráni kurd ellenzéki bázisok ellen azt követően indított támadásokat a Forradalmi Gárda, hogy a 22 éves kurd Mahsza Amini halála miatt Irán-szerte demonstrációk kezdődtek. Irán szerint az észak-iraki kurd fegyveresek szítják a zavargásokat. Ezért a Forradalmi Gárda már szeptemberben közölte, hogy mindaddig támadja a „terrorista csoportokat”, amíg a helyi hatóságok fel nem lépnek ellenük.

A kurd biztonsági források szerint Erbíl és Szulejmánijja közelében iráni kurdok két bázisát vették célba a drónokkal, de áldozatokról nem számoltak be. Egy iráni kurd jogvédő csoport a Twitteren írt arról, hogy a Forradalmi Gárda hat drónnal vette célba a Komala párt egyik bázisát Szulejmánijjában és négy rakétát lőtt ki az Iráni Kurdisztáni Demokratikus Párt Erbíl melletti bázisára.