Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar haderőfejlesztés hozzájárul az európai védelmi képességek megerősítéséhez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: newsroom.consilium.europa.eu, Szakál Szebáld |  2022. november 15. 20:03

A már 2016 óta tartó, nagyszabású magyar haderőfejlesztés aktívan hozzájárul az európai védelmi képességek, illetve az európai védelmi ipar megerősítéséhez - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter november 15-én, kedden Brüsszelben.

Brüsszel (2)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tagországok védelmi minisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az ukrajnai háború megmutatta, hogy a NATO biztonsági garanciája nélkül és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatására Európa mind az energia, mind pedig a védelem tekintetében sérülékeny és kiszolgáltatott.

A megváltozott európai biztonsági környezetben felkészültebb Európai Unió kialakítására van szükség, Magyarország ezért változatlanul aktív szerepet játszik az EU cselekvőképességének és reagálóképességének erősítésében. A magyar kormány döntően európai hadiipari cégekre támaszkodva szerzi be a szükséges védelmi eszközöket – tette hozzá.

Az ukrajnai háborúról folytatott miniszteri megbeszélés részleteit ismertetve Szalay-Bobrovniczky Kristóf sajnálatosnak nevezte, hogy a Magyarország által régóta szorgalmazott, tűzszünetet célzó, illetve a konfliktust lezáró tárgyalások megkezdésére egyelőre nincs kilátás. „Fordulatos idők állnak előttünk. A konfliktus lezárása nincs a küszöbön” – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a helyzet sem katonailag, sem politikailag nem kedvez annak, hogy a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz üljenek, noha ez lenne az európaiak, köztük a magyar emberek érdeke egyaránt.

Brüsszel (6)

A tárcavezető elmondta, hogy a tanácskozáson szó esett az unió segítségnyújtási misszióiról is. Az EU afrikai szerepvállalásával kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: az Afrika biztonságát veszélyeztető gócpontok kialakulása rámutatott Magyarország régóta hangoztatott álláspontjának időszerűségére, amely szerint „a problémákat nem Európába kell hozni, hanem helyben kell kezelni”.

Az ukrán fegyveres erők képességének megerősítését célzó, kedden bejelentett misszióval (EUMAM Ukrajna) kapcsolatban a miniszter azt mondta, Magyarország a kérdésben tartózkodó álláspontot képvisel. Minden olyan lépés, amely a konfliktus tekintetében a nemzetközi szereplők megjelenését eredményezi, eszkalációs veszélyt hordoz magában, és árt a magyar emberek biztonságának. Segítségnyújtást kétoldalú alapon szükséges nyújtani, ahogyan azt az orosz-ukrán háború februári kezdete óta Magyarország teszi történelmének legnagyobb mértékű humanitárius tevékenysége által – tette hozzá a honvédelmi miniszter.