Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálra kínozták a kritikáért

2009. január 30. 8:47

Egy palesztin férfi azzal vádolta meg a Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász milicistáit, hogy halálra kínozták a fivérét, mert nyilvánosan bírálta a szervezetet.

Oszama fivére, Basszám elmondta, hogy álarcos fegyveresek jelentek meg kedden a család otthonánál Gáza városában. Azt állították, hogy ők a Hamász belbiztonsági szolgálatának tagjai, majd őrizetbe vették fivérét. A Hamász biztonsági szolgálata ezután azt a tájékoztatást adta a családnak, hogy Oszama Atallahot néhány órán belül szabadon engedik.

A Hamász-kormány egyik tisztségviselője azonban később cáfolta, hogy Oszama őrizetben lenne. A családot ezután értesítette egy kórház arról, hogy Oszama válságos állapotban van. Később belehalt sérüléseibe.

Ibrahim Abu An-Nadzsa. a Fatah egyik magas rangú gázai vezetője közleményt adott ki, amely szerint a Hamász milicistái az övezet elleni izraeli offenzíva idején megöltek legalább négy Fatah-tagot, akiknek nevét azonban nem közölte.

Fatah-források szerint a Hamász már korábban megfenyegette Oszama Atallahot amiatt, hogy “többször nyilvánosan bírálta a Hamász-milicisták gázai tevékenységét", majd “kegyetlenül megkínozták és megfojtották őt".

A Hamász biztonsági tisztségviselői korábban elmondták, hogy több tucatnyi olyan embert vettek őrizetbe, akik szerintük együttműködtek Izraellel az offenzíva idején.