Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halottcsere húsz év után

Szöveg: kitekinto.hu/honvedelem.hu |  2008. december 1. 14:50

Negyvenegy iráni és kétszáz iraki katona földi maradványait adták át az Irak déli részén található Shalamcha határátkelőnél a két ország képviselői vasárnap. A katonák az 1980-88-as irak-iráni háború során estek el.

Az iraki zászlóba burkolt koporsókat iráni haditengerészek vitték át a határon, majd egymás mellett, sorokban helyezték el őket. Az iraki katonák hasonló módon, iráni zászlóval lefedve, megszámozva, többségükön megtalálásuk helyét is jelezve vitték át a koporsókat, miközben iráni nők siratták halottaikat.

Az egykori háborús felek több éve várnak erre a pillanatra. “Addig kívánunk foglalkozni ezzel a régóta húzódó humanitárius kérdéssel, amíg teljesen le nem zárjuk" – jelentette ki Mohammed Baghban, Irán bászrai konzulja.

A maradványok kicseréléséről szóló egyeztetések és maguk a cserék már több éve elkezdődtek, de az Egyesült Államok iraki intervenciója miatt fel kellett függeszteni őket. 2003 májusában – két hónappal azután, hogy az USA megbuktatta Szaddam Husszein rendszerét – volt az utolsó ilyen jellegű akció.

A maradványok Irak és Irán közös határ menti régióiból származnak, ahol a csaknem egy évtizedig tartó háború során közel egymillió ember halt meg. Annak ellenére, hogy az irak-iráni háború már húsz évvel ezelőtt véget ért, számtalan katona sorsa ismeretlen, és valószínűsíthető, hogy nem ez volt az utolsó hasonló jellegű akció.