Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO igazat ad Szerbiának

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 1. 14:46

A NATO kész tárgyalni Szerbiával a koszovói háborút lezáró kumanovói szerződés felülvizsgálatáról – erősítette meg Zdravko Ponos szerb vezérkari főnök.

Az altábornagy egy nyilatkozatában elmondta, hogy a NATO jelezte: kész szakértői tárgyalásokat folytatni a témában. Azt követően került erre sor, hogy Zdravko Ponos Brüsszelben John Craddock tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának, Nápolyban pedig a NATO Déli Regionális Parancsnokságát vezető Mark Fitzgerald ellentengernagynak is kifejtette, hogy kilenc évvel a koszovói háború befejeződése után nincs értelme a szerződésnek. Nincs szükség arra, hogy bármilyen ütközőzóna legyen a (Koszovóban állomásozó) NATO-erők és a NATO békepartnerségi programjában részt vevő Szerbia hadserege között.

Az 1999. júniusi megállapodás teljes egészében kitiltotta Koszovó területéről a szerb katonákat és rendőröket, továbbá előírta, hogy a koszovói határtól számított 25 kilométer szélességben az akkor még jugoszláv, ma már szerb légierő csak a NATO engedélyével használhatja a légteret, s az ugyancsak a határtól számított 5 kilométeres zónába is csupán engedéllyel léphetnek be a (jugoszláv) szerb katonák.

Egy hét végi interjújában Boris Tadic szerb államfő is úgy foglalt állást, hogy elérkezett az ideje a kumanovói szerződés felülvizsgálatának. Miután Szerbia bebizonyította, hogy a stabilitás tényezője a térségben, az államfő szerint nincs ok a megállapodás változatlan formában történő fenntartására.

A Danas című belgrádi újság értesülése szerint a várhatóan két héten belül elkezdődő megbeszéléseken kezdetben egyrészt a NATO, másrészt a szerb védelmi és külügyminisztérium szakértői vesznek részt, később pedig csatlakozhatnak hozzájuk a Koszovó ügyeivel foglalkozó szerb minisztérium munkatársai. A koszovói nemzetközi katonai missziónál a lapnak megerősítették, hogy Giuseppe Emilio Gai olasz tábornok, a KFOR parancsnoka részt vesz a Nápolyban megtartandó szakértői konzultációkon.

Memli Krasnici, a pristinai kormány szóvivője nem kommentálta a hírt, mondván, hogy nem tud a témával kapcsolatos hivatalos NATO-bejelentésről. Eddig minden értesülés egy helyről, Belgrádból származik.