Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan bejelentik a kivonulás megkezdését

Szöveg: globusz.net/honvedelem.hu |  2009. február 26. 9:29

A The Los Angeles Times információi szerint az Obama-kormány még a héten nyilvánosságra hozza az iraki kivonulás tervét, mivel az elnöknek sikerült a Pentagonnal megegyeznie a csapatkivonási stratégia tervében.

Washingtoni források szerint akár még a héten elfogadhatják és bejelenthetik az iraki csapatkivonás terveit. A The Los Angeles Times úgy tudja, hogy kompromisszumos megoldás született. Obama az elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy 16 hónapon belül véget vet az iraki megszállásnak, a Pentagon azonban ennél hosszabb, 23 hónapos csapatkivonási tervet szorgalmazott, amely biztosította volna, hogy az ősszel esedékes választások idején még jelentős létszámú amerikai katona tartózkodik Irakban.

A végleges változat szerint 19 hónap állna rendelkezésre a kivonulásra. 2010 vége után mindössze egy 50 000 fős rendfenntartó kontingens maradna az országban.

A Los Angeles-i napilap emlékeztet rá, hogy a gyors csapatkivonást az afganisztáni háború és a gazdasági válság is szükségessé teszi.

Az afganisztáni helyzet stabilitásához ugyanis újabb katonák bevetésére van szükség. A gazdasági válság miatt megugró költségvetési hiány is arra ösztönzi Amerikát, hogy mielőbb zárja le a költséges iraki hadműveleteket.

CímkékAfganisztán