Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászat Dócon

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Szemenyei Ákos szakaszvezető és a szerző felvételei |  2022. november 10. 12:58

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáinak felkészültségét éleslövészettel egybekötött komplex harcászati foglalkozásokon mérték fel november elején.

_DSC6334

Egy kis létszámú parancsnoki csoport irányításával, a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj mindkét százada harcászati felkészítést hajtott végre a dóci és sándorfalvai gyakorlótéren, tábori kihelyezési hét keretében. A raj szintű kiképzések során a kisalegységen belüli tevékenységek összehangolása, a rajok összekovácsolása volt a cél. A kiképzési foglalkozásokon a rajok begyakorolták a különböző harcászati eljárásmódokat, többek között a járőrfeladatokat, veszélyes terepszakasz leküzdését, illetve a kis- és nagyerejű ellenség tevékenységére történő reagálást.

A felkészülést követően, az ellenőrző és felmérő foglalkozások részeként egy összetett harcfeladatot teljesítettek a rajok, amely során a korábban említett foglalkozásokon elsajátított ismereteket kellett gyakorlatban végrehajtaniuk. A hódmezővásárhelyi katonák végül raj szintű éleslövészeteken is bizonyították felkészültségüket.

_DSC6205

Nagy Attila őrnagy, a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj parancsnokhelyettese a lövészetek után elmondta, hogy a következő évben, a készenléti dandár szintű harccsoport egyik zászlóalját biztosítja majd az alegység, és az alaprendeltetésből eredő feladatokra történő felkészülés zajlik most.

„Az alapokat minden katonának sikerült elsajátítania, de a harcjárművek nélküli, gyalogos lövész harcászati eljárások alkalmazását még gyakorolni kell. A pozitívumokat és a hibákat fel kell dolgozni és az ezekből szerzett tapasztalatok alapján kell tovább fejleszteni a képességeket. A szakasz szintű foglalkozásokat azzal kell majd kezdeni, hogy az ellenőrzés során feltárt raj szintű hibákat kiküszöböljük” – hangsúlyozta az őrnagy.

A lövészzászlóalj felkészülése november közepétől a szakasz összekovácsolásokkal folytatódik majd.

Címkékkiképzés