Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászati gyakorlat a Bakonyban

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 10. 7:30

Rajszintű harcászati gyakorlaton vettek részt a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren zajló alap altiszti tanfolyam hallgatói Újdörögdön.

IMG_8961

Az Ezüst Nyíl harcászati gyakorlat célja felkészíteni a gyakorlaton résztvevő altiszteket és leendő altiszteket rajszintű alegység vezetésére a harctéren. A katonáknak tudniuk kell alkalmazni a gyakorlatban minden ismeretet, amit a tizenkét hetes alap altiszti tanfolyam során elsajátítottak. A nap kezdetén a kijelölt rajparancsnokok alegységeiket a harcparancs kihirdetésével készítették fel az előttük álló lehetséges feladatokra. Ezt követően indultak meg az előzetesen kijelölt területre a harcfelderítő járőr rajok.

Ezeknek az alegységeknek a feladata az ellenséges erők helyzetének és erősségének felderítése volt. A rajokra saját kiképzőik lőttek rá ismeretlen helyszínről, természetesen vaklőszerrel. Ezt követően a katonáknak reagálniuk kellett a szituációra, fel kellett mérniük a támadó helyzetét és erősségét, és eszerint leküzdeniük azt, vagy folyamatosan tüzelve visszavonulniuk. A támadás és az ellenségtől való elszakadás is folyamatos tüzelés mellett történt, hogy így megakadályozzák az ellenfelet a tüzelésben és mozgásban. A harcérintkezést követően a katonák körkörös védőpozíciót vettek fel, felmérték az esetleges veszteségeket, pótolták az ellőtt lőszert és rádión jelentették az eseményeket az elöljárónak.

A gyakorlat elmélyítette a katonák harcászati ismereteit és növelte a kisalegység-vezető képességeit, így hatékonyabban tudják majd ellátni altiszti beosztásukat.