Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meddig maradhatnak hadrendben a cseh Gripenek?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2023. február 9. 19:10

Az utóbbi időszakban a cseh légierő jövőjét boncolgató hírek nagy része a lehetséges F-35-ös beszerzésről szólt, a hadrendben lévő Gripen-flottáról viszont kevesebb szó esik.

csehgripen-1

2022 júliusában került nyilvánosságra az az információ, mely szerint Csehország is ötödik generációs típussal modernizálná légierejét: a tárgyalások 24 F-35A Lightning II beszerzéséről indultak el, hivatalos döntés a tervek szerint 2023 októberében várható. A cseh kormány időközben annak a „félelmének” is hangot adott, mely szerint a Lockheed Martin egyre több országban értékesített típusát 2029 előtt nem kaphatná meg Csehország, ami egyben a Gripen-flotta opcióval meghosszabbítható (2027 + 2 év) lízingszerződésének lejárati ideje is.

Ha a svéd szerződést nem újítják meg, az amerikai fél pedig csak 2030 után tudja megkezdeni a cseh F-35-ösök szállítását, akkor a cseh légierő vadászgép nélkül marad, melynek áthidalására most egyeztetések kezdődtek a Saab-bal is. Ennek fő célja az lenne, hogy a meglévő 14 gépes JAS 39C/D flotta lízingjét 2035-ig hosszabbítanák meg, a flotta további példányokkal való bővítéséről egyelőre nincs információ. A Lockheed Martin F-35-ös megrendelés-állománya jelentős, és a gyorsabb szállításra vonatkozó, egyedi vásárlói igényeknek nem biztos, hogy eleget tud tenni az amerikai gyártó.

2022 júniusában olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a lízingszerződés lejártával Csehország térítésmentesen kapná meg a Gripen-flottát, de a Védelmi Minisztérium közleménye szerint ennek nem volt hivatalos alapja, csupán a médiában terjedt el így. A híresztelés további eleme az volt, hogy ez a díjmentes ajánlat csak akkor jönne létre, ha a csehek megvásárolják az új Gripen E-t.

gripen_cseh-2
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika