Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci járőr igazi lövészidőben

Szöveg: Kálinger Roland szds. |  2010. április 28. 13:39

A jóváhagyott felkészítési tervnek megfelelően az EUFOR kontingens 7. váltásának állománya ellenőrző foglalkozás keretében harci járőr típusú menetgyakorlatot hajtott végre. A gyakorlat „igazi lövész időjárásban” kezdődött, ahogy az öreg katonák a nyirkos, saras, ködös időjárást nevezik.

Az alegységparancsnokok és a beosztott katonák komplex harcászati foglalkozás keretében adtak számot az egyéni felkészítés és a szakkiképzés során elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteikről. A 16 kilométeres menet során beépítésre és feldolgozásra kerültek az általános katonai kiképzés és a szakkiképzés tárgykörei úgy, mint békefenntartói kiképzés, híradó, harcászati, vegyvédelmi, egészségügyi kiképzés, és mindez a valóságot legjobban megközelítő helyzetben az ellenerő (OPFOR) aktív alkalmazásával.
A menetgyakorlat során több ellenőrzőponton a valós műveleti területnek megfelelő szituációban kellett bizonyítani a katonáknak rátermettségüket.

Kiemelt feladatként jelent meg a LOT házakkal kapcsolatos feladatrendszer, a MEDEVAC kérés és az azzal kapcsolatos feladatok, valamint az IED eszközök illetve a különböző aknatípusokkal kapcsolatos ismeretek gyakorlatban történő alkalmazása.