Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Harci ösvényen” Szolnokon

Szöveg: Pintér Ferenc őrnagy |  2011. október 17. 17:59

Senki ne gondolja, hogy vadnyugati történetről lenne szó a következőkben. Csupán a szárazföldi alakulatok kijelölt parancsnoki, valamint kiképző állománya vett részt egy átlagos kiképzési napon a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál megtartott akadálypálya módszertani foglalkozáson. A közelmúltban megrendezett kiképzést az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka rendelte el.

Valószínűleg az sem volt véletlen, hogy az elöljárók a szolnoki zászlóaljat kérték fel a kiképzés megtartására, hiszen az úgynevezett  könnyűlövész és felderítő harci ösvényt már több éve „koptatják" az alakulat gyorsreagálású lövészei, tüzérei és felderítői.

Jogosan merül fel a kérdés: valójában mi is ez a harci ösvény? „A könnyűlövész, felderítő és a különleges kiképzést végrehajtó katonáink felkészítésének egyik sajátos eszköze" – tudtuk meg a zászlóalj kiképzési részlegvezetőjétől, Angyal Sándor őrnagytól, aki az egyik bevezető foglalkozást tartotta a mostani felkészítésen részt vevő állománynak.

Ő és a másik foglalkozásvezető, Csontos Zoltán százados, a 3. gyorsreagálású század parancsnoka úgy vélik: a harci ösvény olyan  hatékony kiképzési eszköz, amely eredményesen készíti fel a katonákat a korszerű harc megvívására, mégpedig állóképességük és mozgásos feladatmegoldó képességeik intenzív fejlesztésével. Az „ösvény" rendszeres használatával a katonák olyan valós készségekre tehetnek szert, amelyekkel – pszichikai és fizikai tűrőképességük határait kibővítve – könnyebben viselik a különböző stresszes helyzeteket.

A módszertani foglalkozás első részében a résztvevők megismerhették a speciális biztonsági rendszabályokat és láthatták a harci ösvény használatának „könnyű vegyes" módjait, módszereit, majd délután saját maguk is kipróbálták és megtanulták az eszközök elemenkénti és összefüggő használatát.

1595926205
 
1595926206