Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci robot osztott nyalókát a Hadikikötőben

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. június 26. 19:45

Tűzszerész kutyák, harci robotok, hajómodellek várták a látogatókat a Magyar Honvédség Hadikikötőjében szombaton, a MH. I Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred nyílt napján. A rendezvényen a kicsik tüzet olthattak, a kíváncsiak grafológustól kérhettek személyre szabott elemzést, de emellett számos látványos bemutató is megrendezésre került.

Családok, a honvédség iránt érdeklődő fiatalok és veteránok egyaránt érkeztek a rendezvényre már a kora reggeli órákban is, akiket a hadikikötőben a kapunyitás után nem sokkal mazsorettek, valamint a Szolnoki Légierő zenekara köszöntötte.

A standok között megtalálható volt Mesztegnyő város sátra is. A rétessütők földjeként is ismert község idén kiemelt vendégként szerepelt a rendezvényen, tekintettel a honvédséggel való kiváló kapcsolatra, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a városban a 65 éves tűzszerészek számára felállított emlékmű – erről már Szilágyi Zsolt alezredes, a rendezvény egyik fő szervezője mesélt nekünk a helyszínen, aki elárulta, az esős időtől függetlenül is ezer-ezerkétszáz emberre számít a nap folyamán.

A területen felállított sátrak között a Zrínyi Kiadó könyvei, taktikai ruhák, bakancsok is gazdára vártak, ahogyan kiállítások és statikus bemutatók is a rendezvény részét képezték.

1595903747
A sátrak közti sétánk során a Lajta monitor egyik lövegének életnagyságú modelljére bukkantunk. „Augusztus 20-án a Parlament előtt lesz a Lajta monitor újrakeresztelése. A Császári és Királyi Haditengerészet SMS Leitha nevű monitoraként szolgáló FK 201-es jelű úszó munkagép az egyik utolsó, napjaink fennmaradt osztrák-magyar hadihajó", magyarázza Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke. Mint mondja, a felújított hajóra két ilyen löveget készítenek majd a modellezők Bicskei János hajókovács, a TIT HMHE titkára vezetésével. A löveget mutatva elmondja még: nem öntvényből készült, mint az eredeti, hanem lemezből, amit sokkal bonyolultabb volt megmunkálni, ennek ellenére annyira élethű, hogy majdnem lőni is lehet vele." Miközben beszélgetünk, Hocza István főtörzsőrmester mutatja meg a töltőűr négy nyílását, amelybe a lövedéket kell helyezni, és – mint magyarázza – gravitációs töltésű lőszer került bele. Eközben megérkezik Bicskei János is, aki mindehhez hozzáteszi: a monitor rekonstrukciójában tulajdonképpen több tucatnyian vesznek részt. A hajókovács elárulja: a löveg 300 kilósra sikeredett, ami épp 500-zal kevesebb, mint az eredeti volt.

A sátor látogatása közben a Vörös Meteor Sportegyesület öt ejtőernyőse ereszkedik az égből a vízbe: „Hogy miért nem decemberben ugrottunk…", mondja dideregve az egyik ejtőernyős rendőr a landolás után, utalva a víz nem túl meleg hőmérsékletére. A látványos bemutató után Hajdu Gábor mérnök ezredes, a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj a színpadra invitálta Németh Lászlót, Mesztegnyő polgármesterét, majd megnyitották a rendezvényt. Mindeközben a harci robotok sátránál egyre nagyobb tömeg ismerkedett a furcsa szerkezetekkel és öltözetekkel. Igaz, azok is találkozhattak robotokkal a fesztivál területén, akik több méterrel a sátortól távol sétáltak, hiszen egy-egy robot a kikötő főútján osztogatott nyalókát a gyerekeknek.
„Itt egy EOD-9-es nehéz védőruházatot, egy LDE könnyű védőruhát ismerhetnek meg az érdeklődők, valamint a ANDROS F6A – terepen alkalmazott – robotot és a TELEMAX – általában épületekben használatos – robotot próbálhatják ki az érdeklődők", mondta Horváth Csaba százados, tűzszerész kiképzőtiszt. Mint mondja, az ANDROS-ból egy prototípus Afganisztánban teljesít szolgálatot, a kisebb robotot, a TELEMAX-ot pedig jelenleg a pápai repülőtéren alkalmazzák.

1595903747
 

A délutáni programokig a nézelődők különböző harci járművet nézhettek meg kívülről-belülről, így egy Mercedes G270 CDI, egy Unimog 4000, egy Rába H-18 terepjáró, valamint a Magyar Honvédség Cougar-ja is kiállításra került. A kikötő másik oldalán már a reggeli óráktól rocsózásra vártak a jelentkezők, arrébb pedig igazi és modell hadihajókkal ismerkedhettek meg: a modellek között volt egy 1945-ös német Schnellboat, egy ausztrál parti őrhajó, az Andrea Doria olasz helikopterhordó cirkáló, valamint egy-egy aknamentesítő hajó is – ez utóbbit életnagyságban is megvizsgálhatták az érdeklődők fedélzetükre szállva.

A paintball és az íjászat mellett a gyerekeket a tűzoltókkal való közös tűzoltás is lázba hozta, ahogyan a tűzszerész kutyák izgalmas bemutatója is – a bemutatón már az új generáció is megjelent, hiszen a nézők soraiban felbukkant Freki, a 3 hónapos kiskutya is.
Szatai Zsolt, a Tűzszerész Kutyakiképzők vezetője röviden bemutatta a szereplőket, és elmagyarázta, hogyan jeleznek a kutyák a robbanóanyag megtalálása esetén. A szavakat aztán tettek követték, és a kutyusok hamar meg is mutatták képességeiket: jött Mandy, a német juhász kutya – aki egyébként jelenleg is kiképzés alatt áll -, majd egy 3 éves belga juhász kutatta fel az elrejtett robbanóanyagot, végül az 5 éves német juhász, Zsivány jelzett gazdájának. És hogy senki ne higgye, hogy szalonnával és kolbásszal okítják a kutyát, a csomagból előkerült egy csomag robbanóanyag.

A kutyás bemutatót követően ismét az égre szegeződtek a tekintetek, hiszen Szalkai István, Keserű Béla és Nádas Tamás műrepülő bemutatóját nézhették meg az érdeklődők.
A finom babgulyás, a sör, bor vagy pálinka elfogyasztása után még jócskán akadt látnivaló, hiszen a délután folyamán bemutatkozott egy tűzoltó hajó, ezt követően pedig a krav-magával ismerkedhettek meg az érdeklődők, ahogyan kettlebell-kiképzést is láthattak. A kimerítő napot végül koncertek zárták.

1595903747
1595903747
1595903747
1595903748
1595903748
1595903748
1595903748
1595903748
1595903748
1595903749
1595903749
1595903749
1595903749
1595903749

Fotó: Dévényi Veronika