Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsikkal lőtték Homsz városát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 10. 16:23

Négy ember halt meg március 9-én, pénteken Homszban a szíriai kormányerők támadásában egy nappal az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottja, Kofi Annan Damaszkuszba érkezése előtt – közölték aktivisták.

A beszámolók szerint harckocsikkal lőtték a nyugat-szíriai város ellenzékinek tartott kerületeit, hogy így vegyék elejét a pénteki ima utánra tervezett utcai megmozdulásoknak. Az aktivisták elmondták azt is, hogy országszerte tüntetések lesznek a biztonsági erők által levert és mintegy 30 ember életét kioltó 2004-es északkelet-szíriai kurd felkelés közelgő évfordulója alkalmából.

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár szombaton érkezik a szíriai fővárosba, ahol találkozik Bassár el-Aszad elnökkel. Mint mondta, realista javaslatokkal fog előállni a konfliktus rendezésével kapcsolatban.

Csütörtökön a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja arról számolt be, hogy aktivisták szerint Homszban „újabb mészárlás" történt, mivel az utóbbi napokban a külvárosban néhány család több tucatnyi tagjával végeztek a kormányhoz hű csapatok.
Az ENSZ becslése szerint a 300 ezer tagot számláló szíriai kormányerők az egy éve tartó népfelkelés elleni erőszakos fellépés során eddig már több mint 7500 ember halálát okozták.

Törökországba szöktek dezertáló szíriai tábornokok

Törökországba szökött két dezertált szíriai tábornok és egy ezredes – jelentette pénteken a TRT török állami televízió.

Éppen ezekben a napokban tesz látogatást a szíriai határhoz közeli, törökországi menekülttáborokban az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főbiztosa, Valerie Amos. Látogatásai után találkozik Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel.

Hat törökországi táborban már több mint 11 ezer szíriai menekültet szállásoltak el. Az utóbbi egy napban 234 menekült érkezett Törökországba – közölte a tv-adó. Ezeket az adatokat hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Csütörtök este egy neve el elhallgatását kérő török külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy 11 ezer 876 szíriai menekült Törökországba azóta, hogy tavaly márciusban lázadás tört ki Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen. Az utóbbi egy hétben nyolcszáz szíriai lépte át az arab ország és Törökország határát attól tartva, hogy romlik a biztonsági helyzet a nyugat-szíriai Idlíb tartományban – tette hozzá.

A szíriai hadsereg csütörtökön erősítést küldött a török határ közelében fekvő, hegyvidéki tartományba. Az ellenzék attól tart, hogy itt a fegyveres erők ahhoz hasonló offenzívát indítanak, amelynek segítségével március elsején elfoglalták a közép-szíriai Homsz városának az elnök ellen fellázadt Bába-Amr negyedét.

A Törökországban menedéket kereső szíriaiak többsége a Hatay városában létesített táborokban húzta meg magát. A nyilatkozó török tisztségviselő szerint amennyiben a menekültek száma tovább nő, ezek a táborok már nem lesznek elegendőek az elszállásolásukra.