Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsizók lehetnek…

Először vizsgáztak Leopard harckocsikon a hallgatók

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 30. 7:30

Feltéve, ha sikeresen leteszik az elméleti és gyakorlati vizsgát azok a hallgatók, akik az MH Altiszti Akadémia Acélkocka altiszt szakmai képzés keretén belül a harckocsizó szakirányt választották.

A technika új, a módszer a régi: a gyakorlati vizsga előtt a jelöltek annak rendje és módja szerint tételt húznak, majd miután kidolgozták a harcparancsot, megkezdődik a gyakorlati végrehajtás – első alkalommal modern Leopard harckocsikon. Az eszközök üzemeltetése teljesen más mentalitást és felkészültséget követel meg a vizsgázóktól, mint annak idején a T-72-es modell és ha sikerrel veszik az akadályt, akkor is kiképzés kiképzést követ majd, mert a professzionális szintet csak így lehet majd elérni. Nem is beszélve majd a tatai gyakorlótéren most látott 2A4-es típus helyett érkező 2A7-esekről, ami megint csak szinte generációs ugrást jelent majd a fekete barettsapkások részére.

Most azonban a vizsgabizottság (soraikban az MH Klapka György 1. Páncélosdandár, az MH Altiszti Akadémia és az MH Szárazföldi Parancsnokság szakértőivel) egyelőre még a jelen történéseit tartja szemmel. Az értékelés során arra is kíváncsiak például, hogy miként reagálnak a jelöltek egészen váratlan (már a menet során változtatott) szituációkra, illetve konkrétan az imitált ellenséges tüzérségi tűzre, ami arra készteti a két harcjárművet, hogy módosítson eredetileg kijelölt útvonalán.

DSC_0050

Érdekesség, hogy nem csak egyik oldalon látni új technikát, hanem úgymond a másik részen is: a vizsgabizottság ugyanis először alkalmazta a vizsgán a MILES-rendszerhez hasonló, de annál fejlettebb SAAB BT46 kiképző-támogató rendszert. A modern technikai eszköz – amellett, hogy valós képet közvetít a harcjárművek és a képzeletbeli ellenség helyzetéről – képes virtuális akadályokat telepíteni a vizsgáztatók elé, illetve akár egy az egy elleni harckocsi harcban, vagy alegységek – alegységek elleni harcban is nagyban segíti a felkészülést, mivel képes a valósághű körülményeket szimulálni. Molnár Béla őrnagy, az MH Altiszti Akadémia alosztályvezetője elmondta: amellett, hogy a rendszer könnyen telepíthető, az utólagos elemzéssel akár új harceljárásrendet is ki lehet alakítani. Véleménye szerint a haderő modernizációjának sebességét figyelembe véve, ha ezek az eszközök esetleg kisebb alegységek szintjén is elterjednek, jelentősen növelhetik a kiképzés hatékonyságát, ezáltal pedig az egységek harcértékét is.