Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcosok barátságos viadala

Szöveg: eVA BG Contigente Italiano | Fotó: a kontingens felvételei |  2023. június 30. 8:30

Katonai sportversenyen első alkalommal mérte össze a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoport négy országa az erejét a számukra otthont adó Újmajor Táborban június utolsó hétvégéjén.

Hungarian Games__2

Az olasz katonai kontingens által rendezett “Harcosok Viadalán” 30 főből álló csapatok versenyeztek öt különböző jellegű és nehézségű számban. Az öt kilométeres menetgyakorlat után 800 kg súlyú farönk cipelése volt a feladat, majd – egy tehergépkocsi gumiabroncsának átforgatása után – egy 18 tonnás taktikai harcjárművel kellett elvontatni a kijelölt távon. A versenysorozat a már klasszikusnak számító kötélhúzással zárult.

Az olasz parancsnokság által kezdeményezett barátságos viadal célja az volt, hogy növelje az egyes nemzeti alegységeken belüli csapatszellemet, erősítse a kontingesek közötti köteléket és mindenek előtt szorosabbra fűzze a hónapok óta egymás mellett szolgáló, négy nemzet női és férfi katonáiból álló NATO Harccsoport eddig is szilárd alapokon nyugvó együttműködését.

Hungarian Games _ Ribaltamento Pneumatico

A kiélezett küzdelemben kezdetben a horvát csapat állt az élen olasz kihívóik szorításában, akik másodpercről másodpercre dolgozták le a hátrányukat. Az öt próba összesített eredménye alapján a bajnok az olasz egység lett. A díjátadó ünnepségen – ahol a győzteseknek a NATO Harccsoport parancsnoka, Éless Krisztián alezredes adta át az elismeréseket – Massimiliano Careddu alezredes, az olasz kontingens parancsnoka hangsúlyozta, hogy a Többnemzeti Harccsoportra bízott feladat kiemelten fontos és kizárólag az együttes munka, valamint a NATO-tagállamok közötti állandó együttműködés garantálhatja a kollektív biztonságot.

Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanását követően, tavaly agusztusában állította fel az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a veszprém-várpalotai lő- és gyakorlótéren azt az olasz, amerikai, horvát és magyar kontingensből álló harccsoportot, ami Európa keleti határait védi egy esetleges katonai fenyegetettség esetén.