Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcok Jemenben a tűzszüneti megállapodás ellenére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 27. 11:20

Heves harcok robbantak ki Jemen fővárosában a hadsereg köztársasági gárdája és az ellenzékhez csatlakozott katonák között október 26-án, szerdán, egy nappal a tűzszüneti megállapodás aláírása után – jelentette a KUNA hivatalos kuvaiti hírügynökség.

A tudósítás szerint a köztársasági gárda katonái harckocsikkal és tüzérséggel lövik az ellenállókkal szövetséges nagyhatalmú törzsi vezető, Szádek al-Ahmar harcosait. Ágyúzzák Ahmar szanaai rezidenciáját is, a felkelők főhadiszállását és a Változások terét is, ahol Ali Abdalláh Száleh távozását követelő tüntetők ezrei sátoroznak. A főváros több része felett fekete füst gomolyog.

Humejr al-Ahmar, a parlamenti elnök helyettese közölte, hogy az ő rezidenciáját, illetve a hozzá közel fekvő épületeket is lövik. Szerinte legalább 19 ember életét vesztette, és többtucatnyian megsebesültek.

A jemeni kormány és a rendszer ellenzékéhez csatlakozott lázadó katonák vezetője kedden tűzszüneti megállapodást írt alá, amelynek aznap délután három órakor kellett volna életbe lépnie. A megállapodásban rögzítették, hogy az ellenfelek kivonják az utcákról a katonáikat, lebontják az úttorlaszokat és kicserélik a foglyaikat is, hogy Szanaában az élet visszatérjen a normális kerékvágásba.

Jemenben nem ez volt az első tűzszünet, s a korábbiakat is rendre megsértették.