Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcok Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 6. 10:25

Három török katona és kilenc kurd felkelő halt meg keddre virradóan, amikor a hadsereg összecsapott a felkelőkkel Törökország délkeleti részén – közölték a helyi biztonsági erők. A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak egy csoportja megtámadott egy katonai előőrsöt az török-iraki-iráni hármas határ közelében található Semdinli körzetben.

A katonák viszonozták a felkelők által leadott lövéseket. A tűzpárbajban a tizenkét halálos áldozat mellett három török katona megsebesült.

Egy másik esetben a török hadsereg öt tagja megsebesült, amikor a felkelők rajtaütöttek egységükön a kelet-törökországi Elazigban hétfő késő délután – jelentette az Anadolu félhivatalos hírügynökség.

A szakadár mozgalom június eleje óta fokozta harci tevékenységét a török biztonsági erők ellen, és azzal fenyegetőzik, hogy akcióit kiterjeszti az egész országra. A múlt hónapban mintegy ötvenen vesztették életüket a kurd felkeléshez köthető erőszakcselekményekben.

A PKK-t Törökország és több más ország terrorista szervezetnek tartja.

A kurd lázadók 1984-ben indították el harcukat Ankara ellen annak reményében, hogy Anatólia délkeleti térségében önálló államot hozhatnak létre. A konfliktusban eddig hozzávetőleg 45 ezer ember vesztette életét.

CímkékNATO