Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcolnak a norvég országrészek az F-35-ösökért

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. január 18. 18:04

Norvégia a jövőben 56 darab F–35-öst vásárol mintegy hétmilliárd euró értékben, ezek állomáshelyéről azonban nem sikerül konszenzusra jutni. A fegyveres erők parancsnoka javaslata szerint a jelenlegi fő bázis, a sarkkör feletti Bodø funkcióját délebbre kéne helyezni. A kijelentés heves vitát váltott ki, mivel így az északi területek lefedettsége nem lenne megfelelő.

Napjainkban a norvég F–16-osok nagy része az északi Bodø-ben állomásozik (két század), míg egy kisebb egység a délebbi θrland légibázison települ (egy század). Ezt a felállást borítaná fel Harald Sunde tábornok azzal, hogy az összes F–35-öst θrland-ra helyezné, a másik bázist pedig bezárná. A javaslatot hallva Észak-Norvégiából azonnal jöttek is az ellenvélemények, melyek szerint így a légierő gépei nem lennének képesek megvédeni az északi területeket, holott ez a rész élvezi a legnagyobb politikai prioritást.

A norvég légierő feladatai közé tartozik az ország teljes légterének az ellenőrzése és védelme, ezen belül pedig különösen nagy jelentőséggel bír az Oroszországhoz közeli területek, és a Barents-tenger felügyelete. A norvég védelmi minisztérium közlése szerint az oroszok repülőforgalma az utóbbi évben csökkent a korábbi évekhez képest a Barents-tenger felett, a légierő viszont ennek pont az ellenkezőjét állítja, sőt véleményük szerint a jövőben az orosz gépek még gyakrabban látogathatják majd a Norvégiához közeli vizeket.

Az ellentétek azonban nem merülnek ki ennyiben, mivel egy harmadik lehetőség is felmerült. A Tromsθ megyében lévő Evenes repülőteret javasolták, mint újabb lehetőséget a gépek állomásoztatására, ez pedig az ország két északi megyéje, Nordland és Tromsθ között váltott ki heves vitákat.

A végső döntést a kormány hozza majd meg, azonban Roger Ingebrigtsen államtitkár elmondása szerint messze vannak még a megoldástól, jelenleg az összes lehetőséget alapos vizsgálatnak vetik alá. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy félelemre semmi ok, bármelyik opció is valósul meg, a norvég légierő gépei a jövőben is ellenőrzésük alatt tartják majd az északi területeket.