Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcra kész - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. október 10. 10:10

Többnemzeti, harcászati szintű különleges műveleti gyakorlatot tartottak szeptember 12–23. között Magyarországon. A Jackal Cave 2022 elnevezésű erőpróbán az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és a szlovén különleges műveleti erők állománya vett részt, együttműködve más hazai alakulatok és külföldi szervezetek katonáival. A kiképzési esemény keretében a különleges műveleti erők speciális szempontok szerinti képesség-ellenőrzése is megtörtént.

MH_2022_10_borító

A Jackal Cave 2022 mozzanataira többek között Szolnok, Táborfalva és Jászkarajenő térségében, életszerű helyzeteket szimuláló környezetben került sor. A gyakorlat kiemelt céljaként fogalmazták meg, hogy a NATO Reagáló Erő (NATO Response Force – NRF) 2023-as váltására kijelölt kötelékek megkapják a „harckész” (combat ready) minősítést, s így megfeleljenek a szolgálatellátás alapfeltételének. A résztvevőknek többek között különleges felderítést, nagy pontosságú objektum- és eszközrombolást, valamint személymentést kellett végrehajtaniuk, de emellett számtalan váratlan, veszélyes kihívással is megbirkóztak. Egy alkalommal például fontos célszemélyek elfogása és a hatóságoknak történő átadása volt a feladat, majd egy börtöntáboron kellett rajtaütniük, ahol az ellenséges különleges erők tagjai hallgattak ki foglyokat. A magyar katonák a tábor őrzőinek ellenállását felszámolták, a kihallgatásokat végző személyeket elfogták és kimenekítették a túszokat.

A különleges erők rohamlövész-csoportja veszélyes anyagokkal teli rejtekhelyet számolt fel: az ellenállók az ott felhalmozott vegyi eszközöket a baráti erők bázisa elleni támadáshoz akarták használni. A felderítés során gáz kezdett szivárogni, a területet azonnal le kellett zárni és biztosítani azt a támogató erők megérkezéséig. A bázisra történő visszatérés sem volt eseménymentes, egy improvizált bomba robbant fel a járőrök mellett, a támadást azonban sikeresen elhárították.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én megjelenő számában!