Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hármas meglepetés

Szöveg: Trautmann Balázs |  2021. szeptember 4. 12:27

Az Isztambulban megrendezett IDEF 2021 nemzetközi haditechnikai kiállításon egyszerre három, saját fejlesztésű tengeralattjáró terveivel jelentkeztek be a török cégek.

STM-TS1700-submarine

Az STM cég egy 540 tonnás vízkiszorítású, kis méretű, könnyű támadó tengeralattjáró, melyet kifejezetten a partközeli vizekben végzett műveletekre optimalizáltak. A 18 fős személyzettel működő egység négy nehéz (533 mm-es) vetőcsővel rendelkezik, melyekből torpedókat, illetve a felső kettőből irányított rakétákat is lehet indítani.

A TS1700-as nevet kapott, lemerülve 1740 tonnás vízkiszorítású, szintén diesel-elektromos meghajtású típus pedig már nagyobb távolságú járőrözésre is alkalmas, hiszen akár 90 napot is a tengeren tölthet. Itt már nyolc torpedócső került a hajótestbe, melyből négy használható tengeri és szárazföldi célok elleni, irányított rakéták indítására.

A Dearsan hajógyár kis méretű tengeralattjárójának makettje mellett igen kevés információ volt látható: csupán annyit tudni, hogy a hajó 33,6 méter hosszú lenne és 3,5 méter széles. Csúcssebessége lemerülve 18, a vízfelszínen 11 kilométer óránként.

Kép forrása: navalnews.com