Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harminc éve indult újra a tábori lelkészi szolgálat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 20. 8:10

A Magyarországi Katonai Ordinariátus 1994. évi megalapításának és a tábori lelkészi szolgálat újraindításának 30. évfordulóján hálaadó szentmisét tartottak a Szent István Bazilikában, április 19-én. A Szent Jobb jelenlétében, katonai tiszteletadással egybekötött szentmisén részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az Apostoli Szentszék 1994. április 18-ai hatállyal állította fel a Magyarországi Katonai Ordinariátust.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök – aki 1994-ben kezdte meg szolgálatát a katonai ordinariátusban – homíliájában arról beszélt, 30 évvel ezelőtt, több mint 40 évi kényszerű szünet után kezdődött el a katonai lelkipásztori szolgálat a Magyar Honvédségben. Mint mondta, ekkor négy évvel voltunk rendszerváltás után, amely előtt egy olyan hatalmi ideológia uralkodott, és vált a mindennapokban szinte természetessé, amely az emberek életében nem szánt szerepet sem Istennek, sem a kereszténységnek, sem az egyházi felekezeteknek, sem a vallásnak.

20240419_HM_TLSZ_KTP_30_evfordulo_unnepseg_SZK_32 copy

1994-ben olyan világba léptünk be tábori lelkészként, amelyben nagyon sokan nagyon keveset tudtak Istenről, egyházról, vallásról, papságról, ugyanakkor ez a kevés ismeret is megfertőződött számos olyan előítélettel, amely révén egy hatalmas fal állt előttünk – jegyezte meg. Kiemelte: harminc év elteltével most azt tudja jelenteni, hogy a fal nemcsak, hogy leomlott, de a katonalelkészi szolgálat és a Magyar Honvédség, a tábori lelkészek és a katonák között nincsenek már olyan hálók, korlátok sem, amelyek akadályként állnának előttünk.

Felhívta a figyelmet arra: napjainkban a Bibliától, az evangélium üzenetétől, a hagyományos emberi értékektől, a nemzeti múlt és nagy történelmi elődök megbecsülésétől is számosan eltávolodtak. Ugyanakkor – mint mondta – megannyi helyen felerősödött egy sajátos isten- és vallásellenes, szellemi ürességgel párosuló ideológia, amely olyan társadalmat szeretne megvalósítani, ahol el kell vetni a transzcendenciát, a magasabb értékeket, és ahol csak a gazdasági és technikai racionalizmus számít.

20240419_HM_TLSZ_KTP_30_evfordulo_unnepseg_SZK_18 copy

A szentmisén felavattak öt akolitust. Ők segítik a papokat, szerpapokat tisztségük gyakorlásában, szükség szerint áldoztatják a híveket és betegeket.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a szentmisét követően arról beszélt, hogy a forrongó világban sokszor elmondják, mennyire fontos a béke és Magyarország biztonsága, aminek fő letéteményese a magyar haderő. Azért, hogy a Magyar Honvédség erős legyen és képes legyen megvédeni hazánkat, fejlesztjük a haderőt, haditechnikai eszközöket szerzünk be, gyártunk – sorolta. Hozzátette, az eszközök mellett ugyanakkor nagyon fontos a katona is.

A parlamenti államtitkár kiemelte, a tábori lelkészi szolgálat immár harminc éve segíti a katonáinkat abban, hogy ne csak testben, hanem lélekben is erősek legyenek. Mindezért köszönet illeti a jelenleg és az elmúlt három évtized alatt szolgálatot teljesítő tábori lelkészeket egyaránt – hangsúlyozta Vargha Tamás.