Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három hét küzdelem

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. június 28. 13:34

Idén immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Vasakarat elnevezésű katonai közelharc tábor az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj szervezésében. A három hetes rendezvényen a katonák kőkemény közelharc-kiképzésen vesznek részt.

A táborra olyan, a Magyar Honvédségnél szolgálatot teljesítő és szerződéses katonák jelentkezését várták, akik elég elszántságot és kitartást éreznek magukban ahhoz, hogy folyamatos és fokozott terhelés mellett fejlesszék közelharc-tudásukat, és megtapasztalják saját határaikat, fokozzák erőnlétüket.
A rendezvényen az állóharc-technikák mellett a földharctechnikák is repertoárra kerülnek idén: a háromhetes kiképzés első harmadában fizikai és alaptechnikai felkészítést kapnak a katonák, mely végén válogatás során jutnak tovább az arra alkalmas harcosok. A második és harmadik héten kiképzésben és edzéseken vesznek részt a táborozók, végül pedig a katonai és civil küzdősportban járatos személyiségek segítségével hajtanak végre vizsgafeladatokat.
A tavalyi tábor bemutató napján Németh „Nyiba" Sándor, volt olimpikon a
Magyar Olimpiai Birkózó válogatott volt szövetségi kapitánya, Növényi
Norbert olimpiai- és világbajnok birkózó, valamint Papp Valér 4 danos
kempo mester, kempo világbajnok, a Magyar Zen Bu Kan Kempo Szövetség
elnöke is edzést, illetve szemináriumot tartott a résztvevőknek.

„Németh Sándor, Növényi Norbert és jómagam is évről évre részt vettünk e katonai megmérettetésben, mint edzők. Azt mondhatom, szívet gyönyörködtető látvány, ami minden évben ott fogadott minket, hiszen a katonák olyan elszántsággal és lelkesedéssel csinálták végig a három hetes rendezvényt, hogy abból még bármi lehet", fogalmazott a honvedelem.hu-nak Papp Valér. Az edző hozzátette: a katonák alapképzettsége jó, igaz, a helyzetet nehezítheti, hogy a társaság vegyes összetételű. „A táborba jelentkező katonák közül sokan már évek óta edzenek, de indul olyan jelentkező is, aki még nem elég harcedzett", magyarázta Papp Valér.
Mint azt lapunknak elmondta, kemény fába vágja a fejszéjét mindaz, aki az erőnléti próbákon részt vesz, azonban a feladatokat nem lehetetlen teljesíteni. „A feladatok edzett és egészséges emberek számára nem teljesíthetetlenek. A feladatsor természetesen kevésbé jelent szellemi kihívást, mint erőnléti próbatételt. Azonban igen nehéz a teljesítőképesség határán lévő katonának még egy-egy plusz taktikai feladatot is teljesíteni, vagy döntést hozni például egy őr elnémítása során – ez tehát újabb kihívás." Papp Valér a Vasakaratról végül úgy fogalmazott: örül, hogy ilyen lelkes és kitartó hozzáállást látott egy fegyveres testületnél.

Mint azt a tábor felhívásában is olvashatták az érdeklődők, a rendezvényen bemutatott technikák az MMA (Mixed Martial Arts, Vegyes Harcművészetek) irányát követik, amely a legéletszerűbb, legreálisabb küzdősportok rendszerét jelenti. Mivel a magas fizikai és szellemi igénybevétel miatt kétharmados lemorzsolódás jellemezte az első két tábort, ezért az idei esemény már szigorúan önkéntes alapon szerveződik, így mindenkinek megfelelő körülményeket biztosít a fejlődéshez, legyen szó kezdő vagy küzdősportos múlttal rendelkező katonákról.

A tábor 2010. július 19-től kerül megrendezésre.

1595903758